Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Február 09. 09:30, csütörtök | Helyi
Forrás: HírTv

Élet a hó alatt: a kis községek alig tudják kifizetni a takarítás költségeit

Élet a hó alatt: a kis községek alig tudják kifizetni a takarítás költségeit

Sok bakonyi kistelepülésen azért áll a hó eltakarítása, mert a szűkös költségvetésből gazdálkodó Győr és Veszprém megyei helyhatóságok nem tudják megrendelni az utak tisztítását - tudósít a Hír TV.

A főbb közlekedési utakat a Magyar Közút Kht. végzi, ellenben a kisebb, önkormányzati utak takarításával többnyire helyi vállalkozókat bíznak meg. Probléma az is, hogy a jeges utakon a mentők sem jutnak be negyedóra alatt a falvakba. Több településen a háztartási gépek is meghibásodtak, mert a viharos szél következtében áramkimaradások voltak.

Az éjjel -18, -20 Celsius fokot mértek a Bakony több pontján, így az önkormányzatok falugondnoki szolgálatai egész reggel az egyedül élő, idős embereket látogatták végig, és tüzelőt vittek a házakhoz.

Léhner Dezső polgármester, Bakonygyirót, független: "30 olyan ember él itt, aki rendszeresen rászorul arra, hogy segítsünk. Elsősorban az ebédkihordásban tudunk segíteni, utána a hó eltakarításban, a fa behordásában, begyújtanak náluk, és elmennek nekik a boltba bevásárolni, ezek a fő feladatok."

A bakonyi települések polgármesterei azt mondják, hiába ígértek nekik 2009-ben önálló mentőállomást, az mostanáig sem készült el. Veszprémvarsányban az üres telket is átadta az önkormányzat az Országos Mentőszolgálatnak, ám három éve egy kapavágás sem történt.

Németh Csaba polgármester, Veszprémvarsány, Fidesz-KDNP: "Ilyen időjárásban, mint ami most is van, az a bizonyos 15 perc meg is duplázódhat, míg Pannonhalmáról ideér a mentő, és ennek olyan gondjai vannak, hogy az újraélesztés, illetve hát a betegellátás sérülhet."

Bakonyszentlászlón reggel a nagy hidegben nem indult el a helyi vállalkozó hókotrója sem, így a közmunkások lapátot ragadtak, hogy tovább tisztítsák az utakat és a kapubejárókat.

Kancsal Károly jegyző, Bakonyszentlászló: "A településen 27 kilométernyi út van, ebből 5 kilométer a közúté, de gyakorlatban erről is nekünk kell első lépésben gondoskodni, mert miután a főútról ideérnek, addigra már késő lenne, nem tudnánk biztosítani az embereknek a közlekedését a munkahelyükre és az iskolába. Ezt saját erőből kell megoldanunk, és erre ebben az évben félmillió forintunk van."

Több település azonban idén már nem tudott ennyi pénzt előteremteni, így kénytelenek voltak megvárni, amíg a közútkezelő takarítja el az útról a havat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:14, szombat | Helyi

Az életed egy hajó – Mit gondolsz, megfelelően kormányozod?

2024. Április 20. 08:13, szombat | Helyi

Nagyüzemben a traffipaxok

Lakott területen belül fülelték le a legtöbb gyorshajtót Győr-Moson-Sopron vármegyében.

2024. Április 20. 07:15, szombat | Helyi

Hány méter palacsintát bírsz megenni? – rekordra készülnek a nyúliak

Hány palacsintát bírsz megenni? Hármat, négyet, ötöt vagy akár többet? És ha méterben kérdezzük?

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.