Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Május 27. 07:11, vasárnap | Külföld
Forrás: STOP / MTI

Letartóztatták a pápa inasát

Letartóztatták a pápa inasát

A Vatikán szűkszavúan, az olasz sajtó annál bővebben kommentálta, hogy pénteken letartóztatták Paolo Gabrielét, XVI. Benedek személyi inasát.

Vatikán Állam falain belül, a vatikáni csendőrség fogdájában őrzik a 46 éves Paolo Gabrielét, vatikáni állampolgárt, akinek a Vatikán területén levő lakásában is házkutatást tartottak. Olasz sajtóértesülések szerint Gabrielét már kihallgatták és megbízói, társai nevét kérték tőle. Az újságok lehetetlennek tartják, hogy Gabriele egyedül juttatta volna ki a Vatikánból az olasz sajtó által megszerzett titkos dokumentumokat. A sajtó arra emlékeztetett, hogy az utóbbi hónapokban Mária fedőnévvel nyilatkozó "beépített ember" azt mondta magáról, a szentszéki államtitkárságon dolgozik és nincsen egyedül.

A La Stampa című napilap vatikáni blogja úgy tudja, Gabrielére akkor terelődött a gyanú, amikor észrevették, hogy "túl bizalmas" dokumentumok tűntek el, amelyek csakis a pápai lakosztályból juthattak ki. Gabriele tagadta, hogy pénzért adta el magát. "Akkor viszont valaki más irányította"- írta a La Stampa.

A hatósági vizsgálatot Nicola Picardi, Vatikán Állam főügyésze vezeti Domenico Gianival, a vatikáni csendőrség parancsnokával.

Az olasz sajtó megjegyezte, hogy évszázadok óta ez az első alkalom, hogy a Vatikán területén elfogott személy nem rögtön olasz börtönbe került, ahogyan például 1981-ben a terrorista Ali Agcával történt.

Az olasz újságok részletesen bemutatják az eddig csendben dolgozó és alig ismert, de annál jelentősebb munkát végző Gabrielét. 2006 óta volt XVI. Benedek személyi inasa: ő volt az, aki "még pizsamában is látta a pápát". Reggel elsőként köszöntötte, este utolsóként búcsúzott. A pápai lakosztály minden ajtajához, szekrényéhez, fiókjához volt kulcsa- írták az újságok.

Az ANSA olasz hírügynökség szerint XVI. Benedek fájdalommal fogadta a hírt. Gabriele gyóntatója szerint a komornyik soha nem árulta volna el az egyházfőt.

A Vatikánon belüli "játszma még csak most kezdődött el" - írta a Corriere della Sera című napilapban Alberto Melloni egyháztörténész. Melloni úgy fogalmazott, a "tévelygés még soha nem volt ekkora szintű a katolikus egyházban". A 20. században is zajlott vatikáni hatalmi harc, de "most ennél többről van szó: működésképtelenné vált a rendszer. Bosszúorgia folyik, amely azonban kicsúszott a személyes hasznot remélő karmester kezéből...".

Vittorio Messori katolikus író a hírügynökségeknek azt mondta, hogy a Kúria mindig is "viperafészek" volt, de korábban a Szentszék a világ leghatékonyabban működő államszervezete volt. Most a Vatikánt válogatott diplomaták helyett a "középszerűség" uralja.

A La Repubblica úgy értesült, hogy Tarcisio Bertone bíboros, szentszéki államtitkár kész benyújtani lemondását. A napilap szerint az "ármány és intrika" hátterében XVI. Benedek delegitimizációjának szándéka áll. A La Repubblica szerint a Vatikánban is elérkezett a "glasznoszty" ideje.

A Libero című napilap "áldozati báránynak " tartja az inast. A Vatileaks dokumentumait közzétevő Gianluigi Nuzzi újságíró a Liberóban hangsúlyozta, hogy a "Szentszék nem állíthatja meg az igazság keresését". A Radikális Párt jogi védelmet ajánlott fel a komornyiknak.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.