Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Május 30. 07:34, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Letette az esküt az Orbán-kormány

Letette az esküt az Orbán-kormány

Megalakult Orbán Viktor miniszterelnök második kormánya, miután az államfő által jóváhagyott kinevezéseket követően a tárcavezetők szombat délután letették esküjüket a Parlamentben. Az új kabinet 8 tárcavezetőből áll, míg a Bajna

A miniszterelnök az eskütétel előtt bemutatta kabinetjének tagjait. Orbán Viktor elmondta: olyan tárcavezetőket kért fel, akik meg tudnak felelni egy új gazdasági rendszer felépítéséhez szükséges elvárásoknak, felkészültek, döntéseket hoznak és azokért felelősséget vállalnak.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot Navracsics Tibor, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot Réthelyi Miklós, a Vidékfejlesztési Minisztériumot Fazekas Sándor, a Külügyminisztériumot Martonyi János, a Nemzetgazdasági Minisztériumot Matolcsy György, a Belügyminisztériumot Pintér Sándor, a Honvédelmi Minisztériumot Hende Csaba, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot pedig Fellegi Tamás vezeti. Navracsics Tibor és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesek lettek, Varga Mihály pedig a Miniszterelnökséget vezeti államtitkárként.

Talpra állítani a gazdaságot, megvédeni a közvagyont

A kormányfő megfogalmazása szerint az ország Matolcsy Györgytől azt várja, hogy állítsa talpra a magyar gazdaságot. Martonyi Jánostól azt várják, hogy szerezze vissza Magyarország nemzetközi tekintélyét, vezényelje le az uniós elnökséget és építse újjá a közép-európai együttműködést. Pintér Sándorral szembeni elvárás a közrend és közbiztonság helyreállítása. Fellegi Tamástól azt várják, hogy védje meg a még megmaradt közvagyont, és bizonyítsa be, hogy az állam lehet jó gazda, korrupció nélkül is.

Megmenteni az egészségügyet, talpra állítani a vidéket

Réthelyi Miklóstól azt várják, hogy mentse meg az egészségügyet és építse újra a szociális biztonságot. Fazekas Sándorral szembeni követelmény, hogy állítsa talpra a magyar vidéket és bizonyítsa be, hogy a magyar vidék, a mezőgazdaság nem a múlt, hanem a jövő záloga. Hende Csabától azt várják, hogy megtalálja a honvédség helyét a XXI. századi nemzetközi együttműködésben. Navracsics Tibor feladata a szétcsúszó közigazgatási rendszer újjászervezése. Semjén Zsolttól a keresztény-szociális politika képviseletét várja az új kormányfő.

Sólyom és Mádl gratulált, Gyurcsány ott sem volt

Előzőleg Orbán Viktort nagy többséggel választották miniszterelnökké. Az új kormányfőt és programját 261 igen, 107 nem és tartózkodás nélkül szavazták meg a képviselők: a Fidesz-KDNP egységes igennel, míg az ellenzéki frakciók egységes nemmel voksoltak, 18 képviselő nem szavazott. A voksolás után Orbán Viktor letette hivatali esküjét. A díszpáholyban Sólyom László jelenlegi és Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, valamint a korábbi miniszterelnökök gratuláltak Orbán Viktornak. Gyurcsány Ferenc nem volt jelen a parlament mai ülésén.

Közös munkára szólított fel Orbán

A kormányprogramról és a miniszterelnök személyéről szóló szavazás előtt Orbán Viktor a kormányprogram vitájában felvetett ellenzéki kérdésekre válaszolt. A politikus szerint bizakodásra ad okot, hogy a programban minden országgyűlési frakció talált támogatható elemet. Orbán Viktor mostantól közös munkára szólított fel; zárszavában azt hangsúlyozta: az áprilisi választásokon forradalom zajlott le a szavazófülkékben. Bár többen a konkrétumokat hiányolták a kormányprogramból, Orbán Viktor szerint most csak a célokat kell kitűzni; nem lehet a következő négy év összes vitáját előre végigvenni.

„Indítsák el az új alkotmány elkészítésének munkafolyamatát"

Orbán Viktor azt kérte a Fidesz és a KDNP parlamenti frakcióitól: jövő héten indítsák el az új alkotmány elkészítésének munkafolyamatát. Azt mondta: ha megvolt a kétharmados forradalom, az alkotmányozó forradalom volt; itt az ideje, hogy megváltoztassák a régi rendszert és módosítsák az alkotmányt.

(FH, Lánchíd Rádió)

A kabinet tagjainak életrajzát elolvashatja a Magyar Nemzet Online oldalán.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.