Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. December 02. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: gyor.hu

Életre kelt a Nagy-Pándzsa

Életre kelt a Nagy-Pándzsa

Befejeződött a közvetlen árvízveszély megszűntetését és a vizes élőhelyek rehabilitációját célzó Nagy-Pándzsa projekt.

A Nagy-Pándzsa vízgyűjtő revitalizációja az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság projektje, amely 1,037 milliárd forint Európai Uniós támogatásból, a Regionális Operatív Program keretében valósult meg.

A projekt érintette Écs, Győr, Mezőörs, Nyúl, Pannonhalma, Pér, Ravazd, Tarjánpuszta és Töltéstava településeket, ahol a cél a közvetlen árvízveszély megszüntetése és a Natura 2000 terület rehabilitációja volt.

A beruházás azért vált szükségessé, mert a Nagy-Pándzsa vízgyűjtő biztosítja a terület víztelenítését, azonban a terület iszapos állapota miatt nem volt képes ellátni ezen feladatát.

A 2011. december 1-jén megtartott záró rendezvényen Janák Emil az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, régóta várták ezt a pillanatot, hiszen az elmúlt évi heves esőzések okozta ár- és belvizek miatt csúszott a kivitelezés befejezése.

Mára azonban elkészült a munka, amely a térség számára létfontosságú beruházás az árvízi biztonság miatt. Kara Ákos országgyűlési képviselő hozzátette, ez a projekt az itt élő családok, mezőgazdaságban dolgozók számára jelent megnyugvást.

Simon Róbert Balázs alpolgármester hangsúlyozta, a beruházás jelentősége 2010 májusában vált mindenki számára világossá. Akkor ugyanis a nagy esőzések miatt Kismegyeren például minimum két utcát öntött volna el a víz, ha már előtte nem kezdődik el a kivitelezési munka. A műtárgyak megépítése és a mederkotrások után pedig még biztonságosabbá váltak az árvízi védművek.

A kivitelező részéről Kovács Tamás a Szabadics Zrt. vezérigazgatója számolt be az elvégzett munkáról. Mint mondta, a megvalósítás során voltak olyan időszakok, amikor a nagy esőzések gyakorlatilag teljes munkaszakaszokat tettek tönkre, és lehetett előlről kezdeni.

A kivitelezés során közel negyven kilométeren végeztek mederrendezést, valamint a Rabkerti-tó kotrását. Felújították a Hol-Marcal torkolatánál található Helbényi zsilipet. A Nagy-Pándzsa győri belterületi szakaszán vizes élőhely pótlását biztosító duzzasztó és vízkivételi zsilip épült. Écsen és Ravazdon hordalékvisszatartó műveket, a Vezseny éren, Mindszentpusztánál pedig egy árvíztározót építettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 09:11, hétfő | Helyi

Pannonhalmi polgármester: Szerintem nincs kapcsolat a két szoborrongálás között

Az utóbbi időben egymást érik a szoborrongálások a környéken. Közös metszet: Radnóti.

2024. Május 06. 08:16, hétfő | Helyi

Meghosszabbították a Virágos Magyarország verseny jelentkezési határidejét

Meghosszabbították a Virágos Magyarország verseny jelentkezési határidejét: a helyi közösségek május 20-ig pályázhatnak.

2024. Május 06. 07:14, hétfő | Helyi

Szén-monoxidot lélegzett be egy lakó a győri Eőrsy Péter utcában

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő április 27-én délelőtt egy társasház harmadik emeleti lakásában a győri Eőrsy Péter utcában.

2024. Május 05. 09:14, vasárnap | Helyi

Figyelem! Könyvpályázat pályakezdő költőknek

A VII. kerület, Erzsébet Város Önkormányzata által kiírt pályázatra olyan magyar nyelven alkotó költők jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek kötettel.