Hírek
2024. Augusztus 14. 09:14, szerda | Helyi
Liszt-liszt, csak a csomagolás más?
Annyi féle liszt van a boltok polcain, hogy rendkívül nehéz eligazodni közöttük és kiválasztani a célnak megfelelőt.
Tévhit az, hogy mindegy mihez milyet használunk, a liszten áll vagy bukik megannyi sütemény és pékáru textúrája, íze, kinézete.
A nagymamám azt vallotta, a liszten áll vagy bukik minden sütés sikeressége. Mi unokák persze mindig úgy gondoltuk, hogy ez nem így van, ezért egyszer megvicceltük. A lisztes dobozba nem a mama által legjobbnak titulált lisztet öntöttük, hanem egy olcsóbb fajtát. Kiderült, hogy a mamának volt igaza, a sütemény nem volt olyan szép és a textúrája is hagyott némi kívánnivalót maga után. Azóta én is ragaszkodom a jól bevált liszthez.
A Bedő Pékség kenyere utánozhatatlan. Finom és ropogós. Amikor megkérdeztük, mi a kenyerük titka, azonnal rávágták: a liszt!
A titok a gabonaszemekben és azok őrleményeiben, no meg persze a pék szakértelmében rejlik. A liszteknek rengeteg fajtája létezik, mindegyiknek más a karaktere. Minden lisztnek más és más tulajdonsága van, ami befolyásolja a végeredményt. Fontos például a fehérjetartalom, ami a tésztának erőt és tartást ad. A sikér, vagy más néven glutén, maga is egyfajta fehérje, ami víz hatására válik igazán izgalmassá: rugalmas hálózatot hoz létre a tésztában, ettől lesz a tészta nyúlós.
A Bedő pékségben számos különböző liszttel dolgoznak a pékek, hogy minél többféle ízű és textúrájú kenyeret kínálhassanak. Elárulták nekünk melyek ezek.
BL 55 – A mindenes
A BL 55 a leggyakrabban használt liszt. A BL a búzalisztet jelöli, az 55-ös szám pedig azt mutatja, mennyi ásványi anyagot tartalmaz. Minél kisebb a szám, annál fehérebb és finomabb a liszt. Ebből a lisztből készül a legtöbb péksütemény, a finom kalácstól kezdve a ropogós héjú kenyérig.
BL 80 – A karakteres búzakenyér
A BL 80-ból karakteresebb ízű, lazább szerkezetű kenyereket sütnek. Magasabb a sikértartalma, mint a BL55-nek.
BLTK – A teljes harmónia
A BLTK a teljes kiőrlésű búzaliszt. Ebben a lisztben megmarad a búzaszem minden értékes része, ezért különösen gazdag rostokban és tápanyagokban.
RL 90 – A különleges
Az RL a rozslisztet jelöli. A rozsliszt egy igazi különlegesség, alacsony sikértartalommal. Sötét színe és jellegzetes íze egyedi aromát kölcsönöz a kenyérnek.
Búzakorpa – A ropogós
A búzakorpa a búzaszem külső rétegéből készül. Gazdag rostokban, és extra ropogóssá teszi a péksüteményeket.
Tönkölyliszt – A régi kedvenc
A tönkölyliszt egy ősi gabonaféle, amely újra hódít. Magas a fehérjetartalma és kiválóan alkalmas kalácsok, sütemények és kenyerek készítéséhez.
Teljes kiőrlésű tönkölyliszt – A tápláló
A teljes kiőrlésű tönkölyliszt a tápanyagok igazi tárháza. Finom íze és rusztikus textúrája miatt érdemes kipróbálni.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Október 13. 09:18, vasárnap | Helyi
A Széchenyi István Egyetem megerősítette helyét a Times Higher Education világranglistáján
Tavalyi debütálása után idén is felkerült a Times Higher Education világranglistájára a győri Széchenyi István Egyetem. Ez azt jelenti, hogy továbbra is a világ egyetemeinek legjobb öt százalékába tartozik.
2024. Október 13. 08:12, vasárnap | Helyi
Déryné Program: A skarlát betű is a repertoárban
Újabb tizenöt színházi előadással bővült a Déryné Program Országjárás alprogram repertoárja. A vidéki kulturális intézmények október 16-ig válogathatnak az immár 110 produkciót felvonultató kínálatból.
2024. Október 13. 07:13, vasárnap | Helyi
Női kosárlabda Euroliga – Győr a 13. az erősorrendben
A wbasket.hu szaklap tájékoztatása szerint a nemzetközi szövetség (FIBA) ismét összeállította a 16 résztvevő klub rangsorát a szerdán rajtoló csoportküzdelmek előtt.
2024. Október 12. 09:10, szombat | Helyi
Kármentő betakarítás a Szigetközben
Tavasszal vetették el a min-till kukoricát Halászi határában, amit most szeptemberben a várakozásokhoz képest sokkal korábban kellett betakarítani.