Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Augusztus 05. 12:46, hétfő | Belföld
Forrás: MNO

Little Miss: rút a szépségverseny, ha gyermekek között zajlik

Little Miss: rút a szépségverseny, ha gyermekek között zajlik

Az igazság pőre. Fotó: Kallos Bea

Kallos Bea Little Miss című kiállítása a hamis illúziók egyik leginkább visszatetsző forrását, a gyermekszépségversenyek talmi és morálisan kétséges világát mutatja be a fotóriport eszközével. Érzékenyen, okosan, kíméletlenül.

Semmi sincs a gyermekszépségversenyek világában, ami ne adna okot a szomorúságra. A remények számító kiporciózása és a szülői revánsvágy rettenetes és unalmas dramaturgiája nem hat jótékonyan a képzeletre, és nem hív értelmes párbeszédre. Méretarányosan zsugorított, romlott felnőttlelkeket cipelnek hamvas gyerektestek: ennek a morális dögtemetőnek a létezésére még az sem mentség, ha esetleg valamiféle hamis versenyszellemtől vagy egyéb homályos késztetésből maguk a gyerekek óhajtanak színpadra tipegni bikiniben vagy tűrni a sminkeléssel és a hajbelövéssel eltelő órák unalmát. Erre a morális felhorgadásra itt, Kallos Bea Little Miss című kiállítása kapcsán elsősorban azért is van szükség, mert esetleg akad majd olyan néző, aki valamiféle árnyaltságot és megértést kérne számon a fiatal alkotótól, a téma rejtve maradt aspektusainak – netán valamiféle pozitívumnak – a megmutatását. Erről azonban nincs, mert nem is lehet szó. Kallos nem tesz mást – és ez éppen elég –, mint hogy kamerájával elmerül ebben a voltaképpen középkori módon karneváli forgatagban, és elsősorban arra a viszonyra koncentrál, ami a látszólagos főszereplők (a gyerekek) és az elbeszélés valódi alakítói (a szülők) között jön létre ebben a nagyon művi és nagyon gagyi környezetben. Kamerája nem ítél, de kíméletlenül alkot véleményt pusztán a rámutatással.

Kallos rokonszenve a gyermekeké: megmutatja a magányukat és a kiszolgáltatottságukat. Egy-egy fotót elnézve nehéz megspórolni a hangzatos kijelentést: embervásár folyik ezeken a rendezvényeken. Az egyik fotón az anyuka szinte úgy simogatja-tapogatja a kislányát, mintha mázsálás előtt álló lábasjószág lenne. Nem hat a felfedezés erejével, de a képek többsége inkább a felnőtt kísérők kisszerű igyekvéséről, mint magukról a porondra állított apróságokról szól. A földön heverő bevásárlószatyrok, a kínai piacon vásárolt elegancia és valamiféle általános elvásottság néz ránk a képekről: a gyerekeiket felkészítő szülők minden, a szebb élet és az általuk elképzelt minőség kellékét gyerekeikre erőltetik. A nagy igyekezet vége persze nem lehet más, mint valamiféle eleve virtuálisan létező valóság utánzata.

A maga képére

Fotó: Kallos Bea

A gyermekszépségversenyek világa önálló univerzum, ami átalakítja a benne létezőket. A legszomorúbbak éppen ezért azok a képek, ahol a gyerekek arcvonásait, gesztusait már láthatóan ennek a mesterséges világnak a törvényszerűségei gyalulják egyformára: üres vagy egymást kritikusan méregető tekintetek, lebiggyedő ajkak és persze könnyek. És ne legyen illúziónk: a Magyarországon zajló nemzetközi gyerekszépségverseny semmivel sem emelkedettebb vagy igényesebb, mint a bulgáriai, ahol Kallos szintén fotózott. A giccsé aljasított folklór és az ártatlanságot nyilvánosan meggyalázó versenyszámok prosztósága valódi globális termékké avatja ezeket a rettenetes seregszemléket.

(Kallos Bea: Little Miss. Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház. Megtekinthető szeptember 1-ig.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.