Városlista
2019. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2018. Február 05. 20:05, hétfő | PR

Loft: a legmenőbb lakások raktárból készülnek

Loft: a legmenőbb lakások raktárból készülnek

Különleges, egyedi, és nincs belőle két egyforma - ez a loft. A klausztrofóbiások itt biztos kiengednek, ugyanis a raktárból, padlásból átalakított munkahely vagy élettér pazarlóan nagy belső tereket biztosít.

A loft annyira népszerű, hogy még az ingatlanpiac megtorpanásának időszakában is keresett volt idehaza.

Még nagyobb, mint egy műteremlakás

A loft, mint ingatlantrend az 1970-es években bukkant fel. Angliában a nagy iparvárosokban sorra mentek csődbe a gyárak, és a hatalmas üres tereket elkezdték más célra kihasználni. Sok ipari csarnok vált feleslegessé akkortájt a ‘rozsdaövezetekben’, mert elavult a technológia, és valamit kellett kezdeni a kihasználatlan épületekkel.
A ‘loft’ kifejezés egyébként brit eredetű, padlást, szénapadlást jelent. Amerikában a gyárépületek felső szintjét nevezik így.

A városvezetés is rájött, hogy jó ötlet

Először csak a kicsit különc gondolkodású művészek költöztek a felújított óriási helységekbe, ám a megoldás hamar felkapott lett Európában és az USÁ-ban is.
A manhattani SoHóban az első loft lakók még illegálisan használták a raktárépületeket, amolyan lakásfoglalókként. A városvezetés egy idő után, mikor már sokan éltek ezzel a módszerrel, lakhatóvá minősítette át az ipari tereket - ezzel több problémát megoldva.

Az előnyök eléggé egyértelműek: az 5-6 méteres belső terek nagyvonalúvá teszik az otthonunk hangulatát, és sok beépítési lehetőséget nyújt a megszokott négyzetméter akár tízszerese.

Egy olyan loft, mint például amit Raffaele "Lello" Scognamiglio belsőépítész és bútortervező rendezett be magának egy egykori textilgyárban, 400 négyzetméteres. Egy ekkora otthonban biztosan nem kell azon töprengeni, hogyan lesz külön szobájuk a gyerekeknek, ha nagyobbak lesznek, vagy hova férne el a gardróbfülke.
Ipari műemlékek mellett raktárak is remekül megfelelnek arra, hogy tágas belső térré változzanak más célra. Ez is a raktárak újrahasznosítási lehetősége. Befektetőknek, vagy saját használatra tökéletes vétel, ha valaki az ingatlanpiac iránt érdeklődik.

Mobil belső terei is lehetnek

A loftok esetében nem kell arra gondolni, hogy aki ezt választja, innentől egy hangárban fog lakni. Falak felhúzásával kisebb terekre lehet tagolni a nagy termeket. A gigantikus szobákat térelválasztó paravánokkal, polcokkal is lehet kisebb életterekre bontani. Ha tolóajtókat használunk, akkor zárt, privát tereket is kaphatunk, és ha az ajtókat kitárjuk, újra egy óriási ‘csarnokban’ vagyunk.

Budapesten a kétezres évek elején jelentek meg a loftok. Nemcsak lakótérnek, hanem nagy belmagasságú, egyterű munkahelynek is csodálatosan megfelelnek. A Borjúvásárcsarnok volt az első loft iroda a fővárosban, amelyet sok más követett.
A jelenlegi trendi irodabelsők igazából a loftot utánozzák: olyanok, mintha múlt századi, százeleji gyár belsők lennének. A tető messze a magasban van, a tér hatalmas - ám kis boxokkal beosztható -, az ablakok óriásiak.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 09. 12:53, péntek | PR

Fasírt a kedvenc zöldségedből

A cukkini egy igen univerzális zöldség, hiszen számos ízletes ételhez felhasználható alapanyag. A háziasszonyok nagy kedvence, mert lédús, mégis roppanós, kalóriaszegény és pénztárcabarát zöldség.

2019. Augusztus 09. 12:51, péntek | PR

TV-t vagy monitort vásároljunk? Így alakulnak át tévézési szokásaink

A tévé kérdéskör megkerülhetetlen. Ám nem is az a kérdés, hogy aki nézi, miért nézi, hanem, hogy mit és min keresztül fogyasztja a szórakoztató tartalmakat. Ez viszont már tovább árnyalja az ügyet.

2019. Augusztus 05. 15:58, hétfő | PR

Cipőtárolási szabályok, amiket jó, ha tudunk

Nagy öröm az új cipő - ebben valószínűleg minden nő egyetért. Ám ha hazaviszünk egy új szerzeményt, gyakran felmerül a kérdés, hova fér el, hogy tudjuk ‘szabályosan’ tárolni, hogy az a lábbelinek is jó legyen.

2019. Július 16. 13:39, kedd | PR

Szigorú minőségi szabályozás a siker kulcsa

A Jánosik és Társai Kft. tavalyi árbevétele meghaladta a 14 milliárd forintot. Az idén is több mint 14 milliárd forint bevételt terveznek.