Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Február 11. 17:21, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Lóhúsbotrány - Házkutatás az érintett francia cégeknél

Lóhúsbotrány - Házkutatás az érintett francia cégeknél

Házkutatást tartottak hétfőn a lóhúsbotrányban érintett francia cégek székhelyén a kereskedelmi csalások francia ügynökségének munkatársai néhány órával a francia agro-élelmiszeripari ágazat vezetői és a kormány részvételével

A Findus svéd vállalatnak Nagy-Britanniában botrányt okozott lóhússal kevert mélyhűtött marhahús-készítményeit a német-luxemburgi határ közelében található Metzben tevékenykedő Comigel nevű alvállalkozás állította elő. A vállalkozásnak a délnyugat-franciaországi Castelnaudary-ban bejelentett Spanghero nevű cég szállította a Romániából rendelt húst. A francia hatóságok ezeknél a vállalatoknál tartanak egész nap ellenőrzést.

A Comigel a Finduson kívül más vállalatoknak is készített olyan "marhahús-készítményeket", amelyekbe úgy került lóhús, hogy az nem volt feltüntetve a termékeken. Ezekből összesen 16 európai országba exportáltak, egyelőre azonban csak Franciaországban, Nagy-Britanniában, Svédországban és Belgiumban vonták vissza azok forgalmazását.

"Hiányosságok történtek, és láthatóan valakik jól jártak, ez elfogadhatatlan viselkedés, közigazgatási és büntetőjogi szankciókat fogunk kiszabni, ha az ügy bizonyítást nyer" - fogalmazott Francois Holland államfő egy vidéki látogatásán a lóhúsbotránnyal kapcsolatban. A francia szakmai vezetőkkel késő délután tart válságértekezletet a mezőgazdasági, a fogyasztóvédelmi és az élelmiszeripari miniszter.

Franciaországban elsősorban az váltott ki felháborodást, hogy a botrány miatt kiderült: az agro-élelmiszeriparban többszörös közvetítői hálózat működik. A román eredetű lóhús ugyanis egy holland, majd egy ciprusi brókercég közvetítésével jutott el a francia beszállítóhoz, a Spangheróhoz, amely azt továbbadta a feldolgozó Comigelnek.

Stéphane Le Foll agrárminiszter szerint "ha a rendszer ilyen szinten zavaros, ha a köd annyira sűrű, hogy azon már senki nem lát át, abból óriási bajok keletkezhetnek". "A közvetítők száma olyan sok, hogy már képtelenség nyomon követni (az élelmiszer útját)" - tette hozzá a tárcavezető, aki szerint elsősorban "csalásról" van szó. "Itt egyesek csaltak" - fogalmazott Le Foll, de visszautasította, hogy az állami ellenőrzési rendszerrel gond lenne.

Jean-René Buisson, a francia agro-élelmiszeripari egyesület elnöke is visszautasította, hogy a szektor lenne a felelős a botrányért. "A Findus, a legfőbb érintett, igazolást kapott arról, hogy a vásárolt hús marhahús, ez egy megtévesztési probléma". Szerinte nincs gond az élelmiszeripari termékek nyomon követhetőségével, miután a kergemarhakór óta szavai szerint Franciaországban működik a legjobb ellenőrzési rendszer.

A Comigelhez hasonlóan a Findus is az ügy áldozatának tekinti magát. A Findus ismeretlen tettes ellen Párizsban hétfőn feljelentést tett. A húst beszállító Spanghero pedig továbbra is azt állítja, hogy meg volt arról győződve, hogy marhahúst vásárolt Romániában.

Az Európai Bizottság arra hívta fel a figyelmet, hogy nem egészségügyi problémáról, hanem "címkézési kérdésről" van szó, miután "a húst nem megfelelő módon címkézték fel".

Az Európai Unió csak egészségügyi veszély esetén tilthatja be egy termék forgalmazását, ettől eltérő esetben a tagállamok kompetenciakörébe tartozik annak ellenőrzése, hogy a termékek nem veszélyesek-e az egészségre és megfelelnek-e az előírásoknak - emlékeztetett Frédéric Vincent, az egészségügyi és fogyasztási politikáért felelős uniós biztos, Tonio Borg szóvivője. Szerinte miután minden uniós élelmiszeripari termék nyomon követhető, néhány napon vagy órán belül ki fog derülni a probléma forrása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére