Városlista
2020. július 5, vasárnap - Sarolta, Emese

Hírek

2018. Március 19. 13:43, hétfő | Helyi

Lokálpatrióta könyvesbolt nyílt Győrben

Lokálpatrióta könyvesbolt nyílt Győrben

Minden, ami győri. Röviden így jellemezhetnénk a kis belvárosi butik kínálatát, amely hétfőn nyitott. A Kisfaludy Könyvtár épületének aljában helyet kapó könyvesboltban győri szerzők, intézmények kiadványait találjuk.

„Több mint tíz évvel ezelőtt fogalmaztuk meg azt a célt, hogy erősítsük a győriek lokálpatriótizmusát, hangsúlyozzuk és közösen folyamatosan gazdagítsuk a város értékeit, hogy az itt élők minél büszkébbek legyenek Győrre.” – fogalmazott a megnyitón Borkai Zsolt. A polgármester hozzátette, mára ez a cél valósággá vált, hisz Győr fejlődése éppen a városukat szerető polgárok tevékenysége révén olyan dinamikus. Hogy valóban büszkék vagyunk erre a városra, jól mutatják az olyan kezdeményezések, mint a könyvtáré, hiszen a lokálpatrióta könyvesboltban ízig-vérig győri kiadványok találhatók.

A polgármester kiemelte a Könyvszalon sikerét is, amely a város kulturális életének egyik kiemelkedő eseménye. Emlékeztetett arra, hogy a győri szerzők ezen a könyvünnepen is évről-évre megmutatják, hogy a város közössége nem csak élvezője, de alkotója is a magyar irodalomnak.

„Győr sétálóutcáján vagyunk, ahol sokszor áramlik a tömeg, és ennek az áramlásnak a forrásában, a Baross út elején nyílt meg a lokálpatrióta könyvesbolt.” – kezdte dr. Horváth Sándor Domonkos a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója, aki egyben a győri Európa Kulturális Fővárosa 2023-as pályázatra is utalt, amelynek vezérmotívuma ugyancsak az áramlás. Hangsúlyozta, Győrben olyan értékes művek születnek, amelyeket érdemes egy helyen elérhetővé tenni, ezáltal még jobban megismerhető városunk, és a Győrben rejlő értékek. A könyvtár és a Győr Projekt Kft. üzemeltetésében működő üzlet a Győrről, győriekről szóló, illetve győri szerzők, vagy intézmények által írt, győri kiadók által kiadott könyveket, albumokat gyűjti össze, ezért kínálata folyamatosan bővül.

Már most megtalálható a levéltár „Győri tanulmányok” sorozata, a Műhely folyóirat tematikus számai, a könyvtár, vagy éppen a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiadványai, elérhetőek lesznek a négy győri kiadó - Hazánk, Magyar Kultúra, Palatia, Tarandus- könyvei is. Emellett igyekeznek olyan kevésbé ismert műveket is beszerezni, amelyek olyan intézményekhez kötődnek, melyek alapvetően nem foglalkoznak kiadványok megjelentetésével, de egy-egy jeles alkalom kapcsán mégis létrehoztak egy értékesnek tekinthető albumot, legyen az középiskolai évkönyv vagy intézmények, társulatok története. Végül, de nem utolsó sorban a győri önkormányzat kiadványai, mint a Győr Könyv, vagy hazánk első olimpiai eseményének krónikája, az EYOF album is megtalálható az üzletben.

A Baross út 4. szám alatt megnyílt könyvesbolt hétköznapokon 14:00-18:00 óra között tart nyitva. Az üzletben folyamatosan bővülő győri műveket találunk, és időről időre – a dedikálások alkalmával - a szerzőkkel is találkozhatunk. A könyvesboltot még részletesebben bemutató cikk a Győrplusz hetilap március 16-i számában olvasható.

Papp Zsolt

Forrás: gyorplusz.hu
Fotó: O. Jakócs Péter

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 24. 11:10, szerda | Helyi

Tudnivalók a különböző klíma típusokról

A klímaválasztás a minden korábbinál szélesebb kínálat ellenére sem egyszerű feladat.

2020. Június 15. 14:56, hétfő | Helyi

Neked mi a sztorid? Meséljen helyetted a Pandorád!

A Pandora roppant különleges színfolt az ékszerek világában. Tudtad, hogy ékszerrendszereivel anélkül mondhatod el a történeted, hogy akárcsak egy szót is szólnál? Mutatjuk, hogyan!

2020. Június 07. 13:30, vasárnap | Helyi

Vessünk magokat gyorsan és pontosan

Tavasszal a mezőgazdaság egyik legnagyobb feladata a szélesebb sortávolságú, nagyobb területeken termesztett növények – mint pl. a kukorica – vetése.

2020. Június 02. 09:08, kedd | Helyi

Ennyibe kerül a szemműtét