Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2010. November 13. 07:53, szombat | Bulvár
Forrás: HírTV

Lomtalanítás: 17,2 milliárd forintért kelt el a váza

Lomtalanítás: 17,2 milliárd forintért kelt el a váza

Egy ismeretlen kínai licitáló több mint ötvenmillió fontot fizetett egy 18. századi kínai vázáért egy brit aukción – jelentette pénteken az AFP francia hírügynökség. A porcelán vázát egy testvérpár bocsájtotta árverésre, akik sz

A kis brit aukciós házban tartott csütörtöki árverésen fél órán keresztül licitáltak egymásra a reménykedő vásárlók. A porcelánt végül egy ismeretlen kínai magángyűjtő vásárolta meg, 43 millió fontért (13,9 milliárd forint), de a teljes vételár a jutalékkal és adókkal együtt 53,1 millió font (17,2 milliárd forint) lett. Úgy tudni, hogy még soha nem fizettek ilyen nagy összeget egy kínai műkincsért. A vázáért eredetileg nagyjából egymillió fontot vártak.

A negyven centiméteres vázát a szüleik lakásában találta egy testvérpár, amikor lomtalanítást tartottak szüleik halála után. Az árverést tartó aukciós ház elmondása szerint a testvéreknek fogalmuk sem volt arról, hogy milyen sokat ér a porcelán, és a végső ár hallatán „ki kellett menniük friss levegőt szívni”.

A vázát nagyjából 1740-ben készítették, és valószínűleg a kínai császári palota egyik dísze volt. Azt nem lehet tudni, hogy miként jutott el Nagy-Britanniába, de szakértők szerint feltehetően az 1860-ban véget ért második ópiumháború idején szerezték meg brit csapatok, a császári palota kifosztásakor.

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.