Városlista
2020. március 29, vasárnap - Auguszta, Bertold

Hírek

2012. Január 11. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: Revita TV

London, Párizs és Grác, ezeknek a városoknak a sorába lép mostantól Győr is - VIDEÓ

London, Párizs és Grác, ezeknek a városoknak a sorába lép mostantól Győr is - VIDEÓ

A kisalföldi megyeszékhelyen az elmúlt hónapokban ugyanis európai színvonalú intelligens buszrendszer épült ki.

A helyi tömegközlekedést beszélő totemoszlopok, információs táblák és jegy -, valamint bérletkiadó automaták segítik, az autóbuszok nagy részébe pedig GPS alapon működő fedélzeti számítógépet szereltek. A több mint fél milliárd forintból megvalósult program célja a gyorsabb, hatékonyabb, kiszámíthatóbb buszközlekedés megteremtése és az utasok kényelmének javítása.

Beszélő totemoszlop az egyik forgalmas belvárosi buszmegállóban. A 24 legnépszerűbb várakozóhelyen állítottak fel olyan információs berendezéseket amelyeken percnyi pontossággal tüntetik fel, hogy mikor és melyik járat érkezik. A vakok és gyengén látók pedig egyetlen gombnyomással érhetik el a hangos szolgáltatást.

A intelligens rendszer agya, a diszpécserközpont. Innen minden egyes járatot folyamatosan nyomon követnek. Az itt dolgozó szakemberek a sofőrökökkel is bármikor kapcsolatba tudnak lépni, így azonnal korrigálni lehet ha egy busz túlságosan gyorsan halad vagy éppen késik.

Az okos busz program keretében több mint 100 helyi járatba szereltek GPS alapon működő fedélzeti számítógépet. A utasok így hangos és képes tájékoztatást kapnak az éppen következő megállóról és az átszállási lehetőségekről. 24 kiemelten forgalmas buszmegállóba pedig éjjel - nappal működő jegy - és bérletkiadó automatákat telepítettek. Bár még csak néhány hete működik az intelligens buszrendszer, az utasok többsége elégedett a fejlesztésekkel.

Az intelligens projekt gazdája, az önkormányzat azt szeretné, ha Győrben a mostani 40 % körül maradna a tömegközlekedés aránya. Ebben segíthet a jó minőségű szolgáltatás, a kiszámítható menetrend és a kényelmes jegyváltási lehetőség.

Az okos busz program összesen 563 millió forintból valósult meg, ebből 56 milliót a város állt, a többit az Új Széchenyi Terv pályázatán nyerte el az önkormányzat. A kiépült rendszerrel pedig Győr olyan nyugat - európai nagyvárosokhoz csatlakozott mint London, Párizs vagy éppen Grác.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Március 29. 07:34, vasárnap | Helyi

Heti horoszkóp március 30-tól

2020. Március 29. 07:30, vasárnap | Helyi

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 13. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2020. Március 28. 07:10, szombat | Helyi

Engedély nélkül vitték el az autót, keressük őket

A győri rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.

2020. Március 28. 06:55, szombat | Helyi

Zöld szám a szülőknek is!

Dr. Dézsi Csaba András polgármester közleménye