Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2011. Szeptember 10. 10:20, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Londonban a 100 éves Győri Kékfestő Műhely legremekebb darabjai

Londonban a 100 éves Győri Kékfestő Műhely legremekebb darabjai

A Győri Kékfestő Műhelyből érkezik Londonba Tóth Ildikó és Gerencsér Zsolt, hogy bemutassa a kékfestőmesterség fortélyait a többszázezres látogatót vonzó Temze Fesztiválon szombaton és vasárnap.

A magyar stand programját a Londoni Magyar Kulturális Központ és a Magyar Turizmus Zrt. londoni képviselete közösen szervezi - mondta el az MTI-nek Végh Gyöngyi, az intézet sajtótitkára.

A fesztiválon a több mint 100 éves Győri Kékfestő Műhely gyűjteményéből mutatnak be textileket. A magyar intézet és a Magyar Turizmus Zrt. meghívására vesz részt az eseményen a két nemzetközileg elismert magyar kékfestő iparművész, Gerencsér Zsolt és Tóth Ildikó.

Mindkettőjük családja 1906 óta foglalkozik kékfestéssel és ők maguk is hagyományos eszközöket és technológiát alkalmazva készítik a kékfestő textíliákat.
A kétnapos londoni fesztiválra évente körülbelül 750 ezren látogatnak el. A 350 nemzetközi sátorban az adott országra jellemző népszokásokkal, ételekkel ismerkedhetnek meg a látogatók a Westminster hídtól egészen a Tower Bridge-ig korzókon, hidakon, dokkokban és sétányokon.
A fesztivál közönségét a magyar ízekkel Dömsödi Miklós londoni cége, a Magyarok Boltja ismerteti meg.

Az 1997 óta a Temze folyó partján évente megrendezett fesztivál a brit főváros legnagyobb szabadtéri kulturális rendezvénye, amelyen a magyar intézet már ötödször jelenik meg - tette hozzá a sajtótitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:12, szombat | Helyi

A nyomdaipar egyik legnagyobb kitüntetését kapta a győri szakember

A díjat Egyházi Zsolt kapta, aki egy győri nyomdaipari céget vezet. Már az édesapja is nyomdász volt, az elismerést az ő emlékének ajánlja.

2024. Május 18. 08:13, szombat | Helyi

Pünkösdvasárnap is lesz régiségvásár a Tarcsayn

Ha esik, ha fúj, egy biztos, havonta egyszer megtartják a bolhapiacot a győri Tarcsay utcában. Nem lesz ez másként Pünkösdkor sem.

2024. Május 18. 07:13, szombat | Helyi

Vajon ki lesz hazánk legerősebb tűzoltója?

Ismét TFA Szombathelyen, június 21-én! A megmérettetés emberfeletti küzdelemben dőlhet el.

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.