Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2016. Április 11. 08:11, hétfő | Bulvár
Forrás: MTI - V

Lőrinc Tímea nyerte a Versünnep Fesztivál fődíját

Lőrinc Tímea nyerte a Versünnep Fesztivál fődíját

Lőrinc Tímea szabadkai színésznő nyerte a Versünnep Fesztivál fődíját vasárnap este a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán megrendezett döntőben - tájékoztatták az MTI-t a szervezők.

Idén tizenegyedik alkalommal hirdették meg a Versünnep Fesztivált, amelyre hivatásos előadóművészek, valamint a színművészeti egyetemek és szakirányú felsőoktatási intézmények hallgatói vers- és prózamondás, valamint énekelt vers,
versmegzenésítés kategóriában nevezhettek.

"Aki a verssel találkozik, annak a lelke már biztosan nem veszett el"- mondta el a rendezvényen Kolti Helga, a Versünnep Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki arról is beszélt, hogy az elmúlt évek során folyamatosan nőtt az érdeklődők és azok száma, akik a Fesztiválhoz csatlakoztak.

A fesztivál fődíját, Párkányi Raab Péter szobrászművész alkotását, valamint a 300 ezer forintos pénzjutalmat a Huszti Péter Kossuth-díjas színművész és rendező vezette zsűri Lőrinc Tímea szabadkai színésznőnek ítélte oda.

A Versünnep Fesztivál különdíját 50 ezer forintos pénzjutalommal a sepsiszentgyörgyi Albert-Nagy Ákos egyetemi hallgató kapta.
A Nemzeti Színház díját az egyetemista kategóriában Hunyadi Máté, a professzionális előadók közül pedig Ferenczi Attila nyerte el.
A megzenésített vers kategória győztesét, az erdélyi Mácsafej Zenekart a Budapesti Operettszínház díjával jutalmazták. A Magyar Művészeti Akadémia díját Básti Andrea kapta, a békéscsabai Jókai Színház díját pedig Simon Panna és Czigány Judit. Lázár Balázs a Magyar Írószövetség díját vehette át.

A Bánffy György Kulturális Szalon díját Orosz Csenge és Varga Kinga kapta.
Lőrinc Tímea és Ferenczi Attila pedig az estén az RS9 Színház díját is elnyerte.
A Széphalom Könyvműhely nagy értékű könyvcsomaggal jutalmazta Bácskai Jánost, Bálint Ádámot, Czigány Juditot, Fülöp Tamást, Gaál Attila Csabát, Kisfaludy Zsófiát, L'Aurát, Ruttkay Laurát, Simon Pannát és Varga Kingát.

A közönségdíjat, Rádóczy-Gyarmathy Gábor Garabonciás című egyedi színezett rézkarcát Bácskai János nyerte el - ismertette a szervezők közleménye.

A Fesztivál alkalmával megemlékeztek Tóth Árpád születésének 130., Pilinszky János születésének 95., halálának 35., valamint Babits Mihály halálának 75. évfordulójáról. A versenyzőknek a minden évben kötelező kortárs alkotás mellett az ő műveikből is választaniuk kellett, továbbá egy 1956-os témájú költeménnyel is készültek.

Az idei versenyre összesen 72 nevezés érkezett a magyarországi mellett határon túli - romániai, szerbiai, szlovákiai és ukrajnai - településekről is. 44 előadó a vers- és prózamondás, míg 28 nevező a megzenésített vers kategóriában indult. Az elődöntőket március folyamán tartották a Budapesti Operettszínházban, a Kaposvári Egyetemen, valamint a marosvásárhelyi Nemzeti Színházban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.