Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Február 06. 15:30, hétfő | Helyi
Forrás: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Ma reggel megindult a jégleeresztés Dunacsúnynál

Ma reggel megindult a jégleeresztés Dunacsúnynál

A Dunacsúnyi létesítmények feletti Duna szakaszon felerősödött a jégzajlás, ezért jégleeresztés megkezdésére volt szükség az adott szakaszon.

A Morva folyón intenzív jegesedés és jégzajlás indult meg, mely a Pozsony környéki Duna-szakaszt kedvezőtlenül befolyásolja. Az ott kialakult jéghelyzet torlódás kockázatát hordozza magában. A szlovák fél tegnap kezdeményezte a tárgyi folyamszakaszról a jégleeresztést, melynek előkészületei Dunacsúnynál 2012. február 5-én 12.00 órától megkezdődtek.

A jégleeresztés módja, hogy a dunacsúnyi műtárgyon keresztül a jeget Magyarország felé engedik el a régi Duna mederbe a Dunakiliti duzzasztóművön keresztül.
A jégleeresztés első lépcsője a Dunacsúnyi-zsilip és a Dunakiliti-zsilip közötti víz jégmentesítése, melyhez a szlovák fél a dunacsúnyi zsilipen átengedett vízhozamot tegnap délután megemelte annak érdekében, hogy a jéggel borított mederszakaszt feltörje. A folyamat sikerült, így a dunacsúnyi zsilip feletti térrészből megindulhatott a jégleeresztés ma reggel 8:00 órakor. A szlovák oldalon a zsilip felett jégtörő hajó darabolja a jeget, mely ezután a magyar szakaszon a Dunakiliti duzzasztóművön áthaladva a Duna régi medrében vonul le. A jégleeresztés jelentősebb vízszintemelkedést nem okoz, változás csak a jégleeresztés időszakában a bősi üzemvízcsatorna és a szigetközi régi Duna meder közti hozammegosztásban várható.

Igazgatóságunk a vonatkozó szabályzat értelmében e tevékenység biztosításához II. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el tegnap 12.00 órától. A folyamat egyéb intézkedést nem igényel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.