Városlista
2019. augusztus 20, kedd - István

Hírek

2018. Február 21. 08:40, szerda | Helyi

Ma tartja akadémiai beszédét a győri balettdirektor

Ma tartja akadémiai beszédét a győri balettdirektor

A Magyar Művészeti Akadémia székházában, 13 órától Kiss János Kossuth-díjas balettművész, koreográfus, érdemes művész, a Győri Balett igazgatójának és alapító tagjának beszámolóját hallgathatják meg az érdeklődők.

Kiss János, a Pesti Vigadóban tartott székfoglaló beszédének címe: A Győri Balett -egy alapító szemszögéből-

A program levezető elnöke Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, az MMA Színházművészeti Tagozatának elnöke; az elnökség képviselője: Kiss B. Atilla Kossuth-díjas operaénekes, az MMA elnökségi tagja; Kiss János laudátora pedig Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfus, rendező, érdemes művész, a nemzet művésze lesz.

Kiss János (Budapest, 1959. augusztus 13.)

„Az év táncosa" – a Magyar Táncművészek Szövetsége díja, Liszt Ferenc-díj, Szent László-díj, Magyar Köztársaság Érdemrend kiskeresztje, Pro Urbe Győr díj, Hevesi Sándor-díj, Érdemes Művész, Győr díszpolgára, Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában, Kossuth-díj

1979-ben végzett táncművészként az Állami Balettintézetben, évfolyamvezető mesterei Kálmán Etelka és Lőrincz György voltak. Még abban az évben társaival megalapították a közel negyven éve működő Győri Balettet, amelynek vezető magántáncosa lett, Markó Iván műveinek szinte minden főszerepét eltáncolta.

A korabeli kritika így ír Kiss János művészetéről: „a csoportból kiválik az egyén... mint egy-egy átszellemült test, ... féktelen dinamikájú szóló, ... varázserőt sugárzó, önálló életmű születik, ... tánc- virtuozitás, ... erőt, hitet és önfeláldozásra is képes elszántságot sugall". 1991-től a társulat igazgatója. 1993-ban elindította a Magyar Táncművészeti Főiskola Tanárképző Szak Kihelyezett Tagozatát a Győri Balett Művészeti Szakközépiskolában. 1992-ben a Magyar Táncművészeti Kamara Elnökségének, 1993-ban a Nemzeti Kulturális Alap Táncművészeti Szakmai Kollégiumának tagja, 2001 és 2002 között elnöke (2002 és 2007 között ismét tag, majd 2007-től újra elnök). 2000-től a Magyar Táncművészek Szövetségének társelnöke, 2001 és 2007 között elnöke. 2011-től a Táncművészeti Bizottság tagja, majd 2013-tól elnöke, szintén ettől az évtől kezdődően az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület elnökségi tagja.

Forrás: gyorplusz.hu

Fotó: Iró Zoltán - gyoribalett.hu

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 19. 08:16, hétfő | Helyi

ÜZLETBŐL AKARTAK LOPNI, KERESSÜK ŐKET

A győri rendőrök az állampolgárok segítségét kérik a két bolti tolvaj elfogása érdekében.

2019. Augusztus 19. 08:08, hétfő | Helyi

FORGALMI VÁLTOZÁSOK A NYÁRZÁRÓ KONCERT IDEJÉN

A Nyárzáró koncert biztonságos lebonyolítása érdekében útlezárásra kell számítani, ami érinti a buszközlekedést is. Az önkormányzat a koncert utáni hazajutást ingyenes éjszakai járatokkal segíti:

2019. Augusztus 18. 07:11, vasárnap | Helyi

Heti horoszkóp augusztus 19-től

2019. Augusztus 18. 07:09, vasárnap | Helyi

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 33. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: