Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Április 11. 07:28, csütörtök | Helyi
Forrás: infogyor.hu

Ma ünnepeljük a költészet napját

Ma ünnepeljük a költészet napját

Az ország számos pontján versmondó versennyel, előadásokkal, közös versmondással ünneplik a költészet napját.

A rendezvényeken klasszikus és kortárs költők versei egyaránt szerepelnek. Gyakran diákok, vagy éppen a ma is élő szerzők tolmácsolják a költeményeket. A rendszerváltás után a Magyar Írószövetség is csatlakozott a rendezvényekhez. Noha a költészet napját József Attila születéséhez kötjük, április 11-én született Márai Sándor is, 1900-ban.

Az ország számos pontján versmondó versennyel, előadásokkal, közös versmondással ünneplik a költészet napját.

Győrben József Attila összes versének egyidejű megszólaltatásával akarja megünnepelni a költészet napját a város. Délután 3 órakor öt percre megáll az élet városszerte, amikor diákok és egyetemisták, versszerető középkorúak és idősek, művészek és civilek tolmácsolásában elhangzik a költő 634 verse. Sétálóutcákon és tereken, parkokban és sétányokon, a közösségi élet szabadtéri fórumain hallgathatják meg a verseket az érdeklődők, így ünnepelné a város a költő születésnapját.

Sopronban a Petőfi Színház vers kommandóval köszönti a költészet napját: már reggel fél kilenckor az autóbusz-pályaudvaron "ajándékoznak" verseket az utasoknak, majd délelőtt iskolákba, közintézményekbe, kórházakba térnek be a művészek, kora délután pedig a Tűztoronyban, könyvtárakban és a GYSEV vasútvonalán szavalnak. A kevéssel fél három után induló személyvonaton indulnak Kapuvárra, majd a menet közbeni szavalás és húszpercnyi várakozás után visszaindulnak Sopronba, ekkor is versekkel lepve meg az utazókat.
Hét év után utoljára közlekedik csütörtökön a veszprémi Versbusz. Az idei rendezvényen a három alapító tag, Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó és Kőrösi Csaba színművészek mellett Csehy Zoltán, Hizsnyai Zoltán, Németh Zoltán felvidéki magyar költők, valamint Dávid Roland gitáros-énekes lép fel. A Versbusz utasai mondanak verset helyi járaton, idősek otthonában, múzeumban, középiskolai kollégiumban és tartanak rendhagyó irodalomórát általános iskolásoknak.

A brit fővárosban is megemlékeznek csütörtökön a költészet napjáról a Londoni Magyar Kulturális Központ szervezésében. Az irodalmi est megálmodója Tibor Fischer magyar születésű angol író, az ő ötlete nyomán az intézet online antológiát állított össze Inspired by Hungarian poetry - British poets in conversation with Attila József (Ihlet a magyar költészetből - brit költők párbeszédben József Attilával) címmel. Januárban brit költőket kértek fel arra, hogy József Attila verseire reflektáljanak egy-egy új verssel. A felhívásra 16 poéta írt verset József Attila angol nyelven megjelent költeményei nyomán. A gálaesten az antológiából tartanak felolvasást brit költők.

Harminckét éves lettem én -
meglepetés e költemény
csecse
becse:
ajándék, mellyel meglepem
e kávéházi szegleten
magam
magam.

Harminckét évem elszelelt
s még havi kétszáz sose telt.
Az ám,
Hazám!

Lehettem volna oktató,
nem ily töltőtoll koptató
szegény
legény.

De nem lettem, mert Szegeden
eltanácsolt az egyetem
fura
ura.

Intelme gyorsan, nyersen ért
a „Nincsen apám” versemért,
a hont
kivont

szablyával óvta ellenem.
Ideidézi szellemem
hevét
s nevét:

„Ön, amig szóból értek én,
nem lesz tanár e féltekén” -
gagyog
s ragyog.

Ha örül Horger Antal úr,
hogy költőnk nem nyelvtant tanul,
sekély
e kéj -

Én egész népemet fogom
nem középiskolás fokon
taní-
tani!

1937. április 11.

József Attila

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:12, szombat | Helyi

A nyomdaipar egyik legnagyobb kitüntetését kapta a győri szakember

A díjat Egyházi Zsolt kapta, aki egy győri nyomdaipari céget vezet. Már az édesapja is nyomdász volt, az elismerést az ő emlékének ajánlja.

2024. Május 18. 08:13, szombat | Helyi

Pünkösdvasárnap is lesz régiségvásár a Tarcsayn

Ha esik, ha fúj, egy biztos, havonta egyszer megtartják a bolhapiacot a győri Tarcsay utcában. Nem lesz ez másként Pünkösdkor sem.

2024. Május 18. 07:13, szombat | Helyi

Vajon ki lesz hazánk legerősebb tűzoltója?

Ismét TFA Szombathelyen, június 21-én! A megmérettetés emberfeletti küzdelemben dőlhet el.

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.