Városlista
2019. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2018. Augusztus 29. 07:39, szerda | Belföld

Ma van a Magyar Fotográfia Napja

Ma van a Magyar Fotográfia Napja

2003 óta ünnepeljük augusztus 29-én a Magyar Fotográfia Napját.

Minden fotótörténeti forrásmunka egybehangzóan azt állítja, hogy 1840. augusztus 29-én készült Magyarországon először nyilvános rendezvényen fénykép (dagerrotípia), melyet a Magyar Tudós Társaság tizenegyedik ülésén az akkor 31 éves Vállas Antal, mérnök, matematikus, egyetemi tanár és az MTA tagja mutatott be. Előadásán és bemutatóján ismertette, miként lehet képet alkotni a fénysugarak segítségével fényérzékeny nyersanyagon.
A sokoldalú tudós 1851-ben kivándorolt az Egyesült Államokba és ott is sokan tisztelték.

Valószínűsíthető, hogy legalább száz dagerrotipista dolgozott hosszabb-rövidebb ideig Magyarországon 1839– és1857 között. Kezükből e szerint a számítás szerint legalább félszázezer kész dagerrotípia került ki. Ma 44 dagerrotipizáló személyt tudunk megnevezni, a fennmaradt dagerrotípiák száma az ezerhez közelít. Lappang, elveszett, megsemmisült ennek sokszorosa.

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) évente ünnepséget rendez e nap tiszteletére.

Az idei évben, szeptember 1-jén Biatorbágyon, a Juhász Ferenc Művelődési Központ ad helyet a Magyar Fotográfia Napi rendezvénynek.
Ezen az ünnepségen adják át az Év Fotográfusa és az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja kitüntetést.

A mai nap jó alkalom arra, hogy figyelmünket a fotókultúrára és egyben a fotótörténeti értékekre irányítsuk egy olyan világban, ahol egyre többen válnak a fotózás szerelmévé.

Ebből az alkalomból játékot indít az ebben az évben 5. születésnapját ünneplő GyereGyőrbe Tematikus városnézések és Élményséták csapata kedvelői és a séták résztvevői számára!

Érdemes lesz előkeresni az elmúlt öt év sétáin, programjain készült fotókat és kiválasztani a legjobbakat vagy csatlakozni következő sétáikhoz. (http://www.gyeregyorbe.hu/ )

www.facebook.com/Gyere Győrbe

Forrás: maimanohaz.blog.hu

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 21. 11:17, vasárnap | Belföld

Munkagépek ütköztek a ferihegyi repülőtéren

Összeütközött két munkagép szombaton kora este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a balesetben egy ember könnyebben megsérült - közölte a rendőrség a honlapján.

2019. Július 21. 10:16, vasárnap | Belföld

A hőség mellett zivatarokra is számítani kell

Több megyére a hőség és zivatarveszély miatt is figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra.

2019. Július 21. 08:31, vasárnap | Belföld

A Holdra szállás alapvetően átformálta a Naprendszerről alkotott képet

Az ötven évvel ezelőtti Holdra szállás alapvetően átformálta a Naprendszerről és a Földről alkotott képet - mondta a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára szombaton az M1-en.

2019. Július 21. 05:02, vasárnap | Belföld

Letartóztatták a Prágában elfogott, több gyilkossággal gyanúsított férfit

Letartóztatták a Prágában elfogott, több gyilkossággal gyanúsított szerb-magyar férfit - tájékoztatta Ibolya Tibor fővárosi főügyész szombaton az MTI-t.