Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Augusztus 29. 07:39, szerda | Belföld

Ma van a Magyar Fotográfia Napja

Ma van a Magyar Fotográfia Napja

2003 óta ünnepeljük augusztus 29-én a Magyar Fotográfia Napját.

Minden fotótörténeti forrásmunka egybehangzóan azt állítja, hogy 1840. augusztus 29-én készült Magyarországon először nyilvános rendezvényen fénykép (dagerrotípia), melyet a Magyar Tudós Társaság tizenegyedik ülésén az akkor 31 éves Vállas Antal, mérnök, matematikus, egyetemi tanár és az MTA tagja mutatott be. Előadásán és bemutatóján ismertette, miként lehet képet alkotni a fénysugarak segítségével fényérzékeny nyersanyagon.
A sokoldalú tudós 1851-ben kivándorolt az Egyesült Államokba és ott is sokan tisztelték.

Valószínűsíthető, hogy legalább száz dagerrotipista dolgozott hosszabb-rövidebb ideig Magyarországon 1839– és1857 között. Kezükből e szerint a számítás szerint legalább félszázezer kész dagerrotípia került ki. Ma 44 dagerrotipizáló személyt tudunk megnevezni, a fennmaradt dagerrotípiák száma az ezerhez közelít. Lappang, elveszett, megsemmisült ennek sokszorosa.

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) évente ünnepséget rendez e nap tiszteletére.

Az idei évben, szeptember 1-jén Biatorbágyon, a Juhász Ferenc Művelődési Központ ad helyet a Magyar Fotográfia Napi rendezvénynek.
Ezen az ünnepségen adják át az Év Fotográfusa és az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja kitüntetést.

A mai nap jó alkalom arra, hogy figyelmünket a fotókultúrára és egyben a fotótörténeti értékekre irányítsuk egy olyan világban, ahol egyre többen válnak a fotózás szerelmévé.

Ebből az alkalomból játékot indít az ebben az évben 5. születésnapját ünneplő GyereGyőrbe Tematikus városnézések és Élményséták csapata kedvelői és a séták résztvevői számára!

Érdemes lesz előkeresni az elmúlt öt év sétáin, programjain készült fotókat és kiválasztani a legjobbakat vagy csatlakozni következő sétáikhoz. (http://www.gyeregyorbe.hu/ )

www.facebook.com/Gyere Győrbe

Forrás: maimanohaz.blog.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.