Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Április 10. 11:47, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Madárinfluenza - Kínai kutatók: gyorsan mutálódik az új vírus

Madárinfluenza - Kínai kutatók: gyorsan mutálódik az új vírus

Az új madárinfluenza-vírus akár nyolcszor gyorsabban képes mutálódni, mint egy átlagos influenzavírus - állapították meg a dél-kínai Sencsen egyetemi kutatói. Lapjelentések szerint emiatt az átlagosnál aggasztóbbnak ítélik a helyzetet.

Ho Csien-kuj kutató szerint szokatlan jelenségről van szó, a vírus "evolúciós fejlődését nehéz megjósolni", nem lehet tudni, hogy mekkora veszélyt jelenthet. A szakember a kevés minta ellenére úgy véli, hogy az eddigi eredmények riasztóak és a hatóságoknak el kell készíteniük a legrosszabb helyzetre vonatkozó forgatókönyvet is.
A legfrissebb jelentések szerint eddig kilenc ember halálát okozta a H7N9 vírus Kelet-Kínában. Eddig bizonyítottan 28 személy fertőződött meg a vírustól. Sanghajból 13 esetet jelentettek, ebből 5 volt végzetes. Nyolc fertőzést Csiangszu, ötöt Csöcsiang, kettőt pedig Anhuj 2 tartományban regisztráltak.
A sanghaji hatóságok az élő baromfi árusításának teljes körű betiltását fontolgatják, miután a helyi piacokon húsz pozitív mintát találtak. A városban múlt csütörtök óta több mint 7 ezer mintát vettek és 111 ezer szárnyast vágtak le.
A helyi amerikai gyorsétteremben, a McDonald's-ban hétfő óta több mint 40 százalékkal csökkentették a csirkehúst tartalmazó ételek árát.
A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy az egyes fertőzések között nincsen közvetlen kapcsolat. A kínai szakhatóság, valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állítása szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a vírus emberről emberre terjedne. Azokat, akik érintkezésbe kerültek a fertőzöttekkel, ettől függetlenül egészségügyi felügyelet alatt tartják.
A kínai hatóságok országosan megkezdték a fertőzések diagnosztizálásához és kezeléséhez szükséges egészségügyi berendezések minőségi felülvizsgálatát. A jelekből ítélve ugyanis a piacon nem csak ellenőrzött, engedéllyel működő vállalatok gyártanak és értékesítenek ilyeneket a kórházaknak.
A Hszinhua hírügynökség jelentése szerint a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban a rendőrség három embert őrizetbe vett, mert a madárinfluenzával kapcsolatos álhíreket terjesztettek az interneten. Kettőjüket öt napra elzárták, mert mikroblogjukon azt állították, hogy a tartományi székhely piacán fertőzött baromfit találtak. Harmadik társukat, aki aktívan vett részt a hír továbbításában, tíz napra vették őrizetbe.
Csiangszu tartományban legalább kilencféle módon használták fel a csalók a madárinfluenza hírét mások megtévesztésére. Egy ízben magukat tanárnak kiadva tanítási időben felhívták néhány diáknak a szüleit, azt hazudva nekik, hogy gyermekeiket karanténba zárták, és arra kérték, hogy utaljanak pénzt egy megadott "kórházi" bankszámlára az orvosi költségekre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során