Városlista
2020. március 29, vasárnap - Auguszta, Bertold

Hírek

2010. Február 26. 07:28, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

„Magam előtt látom a hajót, amiről gyakran álmodtam”

„Magam előtt látom a hajót, amiről gyakran álmodtam”

Bemutatták csütörtökön a világ legnagyobb napenergiával működő hajóját Németországban. A hajó a tervek szerint 2011-ben világ körüli útra indul. A 60 tonnás PlanetSolar nevű hajó elérheti akár a 15 csomós, vagyis a 25 kilométer p

„Különleges érzés, hogy magam előtt látom a hajót, amiről gyakran álmodtam"- mondta Raphael Domjan, a hajó építésének kezdeményezője, aki a Föld körüli úton a kapitány lesz.

Domjan az elnöke a PlanetSolar-projektnek, amely tavaly kezdett bele a terv megvalósításába. A cél az volt, hogy egy teljesen napenergiával üzemelő katamarán készüljön. A szponzor, az Autodesk a PlanetSolar mérnökeinek rendelkezésére bocsátott jó néhányat a legfejlettebb digitális prototípus-készítő szoftvereiből.

A katamaránt a kieli Knierim Yacthbau építette. A jövőre tervezett nagy út, amely több mint 40 ezer kilométer hosszú lesz, átlag 10 csomós sebességgel, körülbelül 130 napig fog tartani, miközben számos világrekord megdöntésére is vállalkozik a kapitány. A nagyobb kikötőkben pedig a várható nagy hírverésnek köszönhetően sok embernek fogják bemutatni a környezetbarát megújuló energiák lehetőségeit. „Tiszta és csendes lesz" - mondta a hajó készítője.

A 60 tonnás PlanetSolar nevű hajó elérheti akár a 15 csomós, vagyis a 25 kilométer per órás sebességet, és akár 50 embert is vihet magával. A katamaránon 500 négyzetméternyi napelem van. A PlanetSolart márciusban avatják fel hivatalosan, majd Hamburgba viszik, a kikötőváros 821-ik születésnapjára, aztán júniustól szeptemberig tesztelik, a jövő év áprilisában pedig elindul a világ körüli út, amelyet az Egyenlítőhöz közelre terveznek, hogy a napenergia a legerősebb legyen.

„A PlanetSolarral azt akarjuk bemutatni, hogy változhatunk, változtathatunk, a megoldások léteznek, és még nincs késő. A jövő nemzedékei ránk figyelnek, mert a mi döntéseink határozzák meg, hogy emberséges lesz-e a jövő" - áll a gyártó közleményében.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2020. Március 29. 07:36, vasárnap | Belföld

Semmi nem akadályozza a mezőgazdasági munkákat

A mezőgazdasági munkavégzést a koronavírus okozta helyzet semmilyen körülmények között nem akadályozza - jelentette ki a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke szombaton az M1 csatornán.

2020. Március 29. 05:01, vasárnap | Belföld

Jelentős fagy várható a jövő héten

Jelentős fagy várható a jövő héten - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton.

2020. Március 29. 05:00, vasárnap | Belföld

A szabályok betartása gátolja a vírus terjedését

A kormány koronavírus-járvány ügyében hozott minden döntésének az a célja, hogy gátolni, lassítani lehessen a vírus terjedését és az egészségügyi ellátórendszer, az ott dolgozók fel tudjanak készülni a betegek ellátására

2020. Március 28. 18:20, szombat | Belföld

Szijjártó: hosszú távra kell berendezkedni a járvány elleni védekezésben

A koronavírus elleni védekezésben hosszú távra kell berendezkedni, ez már beigazolódott, és a hosszú távú védekezést több területen kell végrehajtani - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-vel.