Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Szeptember 18. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magáncsődtörvényről, Diákhitelről és kutatásfejlesztésről a Lapszemlében

Magáncsődtörvényről, Diákhitelről és kutatásfejlesztésről a Lapszemlében

A magáncsődtörvény tervezetéről adott tájékoztatást Damm Andrea jogtanácsos a Magyar Hírlapnak. A civilek törvénytervezetét Szili Katalin független országgyűlési képviselő nyújtotta be, amely lassan egy hónapja a parlament előtt van. Az előzetesen kalkulálttal összhangban áll a Diákhitel 2 konstrukciót igénylő hallgatók száma – nyilatkozta a Világgazdaságnak Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója. Az év folyamán számos új kutatás-fejlesztési pályázatot írtak ki mind hazai, mind pedig uniós keretekből, és a közeljövőben továbbiak megjelenése is várható – mondta el a Magyar Nemzetnek Mészáros György.

Damm Andrea jogtanácsos dolgozta ki a javaslatot, miszerint ne csak cégek, hanem magánszemélyek is kaphassanak csődvédelmet. A szakember a Magyar Hírlapban ismertette, a tervezet szerint a csődvédelmi eljárást kérheti az adós vagy annak törvényes képviselője. A hitelezők, a végrehajtási záradékot kiállító közjegyzők, vagy a végrehajtási lapot kiállító bíróság pedig köteles lesz ezt kezdeményezni. Az eljárás módjáról elmondta, a hitelező az adós lakhelye szerint illetékes jegyzőnél bejelenti, hogy az illető tartozik neki. A jegyző ezután megkérdezi az adóst, hogy kér-e csődvédelmet. S ha igen, fontos tudni: a tartozásnak magasabbnak kell lennie, mint az adós és a vele egy háztartásban élő összes személy nettó háromhavi jövedelme. Ötszázezer forint össztartozás alatt nem indulhat eljárás. Miután a helyi bíróság a jegyző kérésére elrendeli a csődvédelmet, kijelöl egy vagyonfelügyelőt, aki megvizsgálja az adós életkörülményeit, jövedelmi helyzetét, majd elkészíti a csődvédelmi programot. Ennek tartalmaznia kell nemcsak a tartozás visszafizetésének mértékét, módját, hanem azt is, miként tud az adós rehabilitálódni, újrakezdeni egzisztenciális életét. Kiemelte, a csődvédelmi eljárás alatt az adós a lakhatás biztonságát nem veszítheti el. Ha például a vagyonfelügyelő úgy dönt, értékesíteni kell egy vagyontárgyat, és az adósnak önhibáján kívül nincs jövedelme, akkor a befolyt összegből annyit kell az adósnál hagyni, ami kizárja, hogy újra adósságspirálba kerüljön.

***

Nagyjából nyolcezer igénylővel számolnak a mai határidőig a Diákhitel 2 konstrukciónál. Bugár Csaba kifejtette, a működésünket részben finanszírozó Európai Beruházási Banknak (EIB) rendszeresen hatástanulmányokat kell prezentálniuk arról, hogy mik a terveik az igénylők számára és egyéb paraméterekre vonatkozóan: a reprezentatív felmérés szerint pedig a potenciális igénylők 32 százalékánál lehet azzal számolni, hogy Diákhitelhez fordul, ami hozzávetőlegesen 8 ezer hallgatót jelent. Az első igénylési időszak lejárta előtt néhány nappal pedig okkal feltételezhető, hogy valóban beérkezik az előre jelzett 8 ezer igénylés a Diákhitel 2 konstrukcióra. Az előírásoknak megfelelően október 7-8 körül hozzák nyilvánosságra a Diákhitel 2 ügyleti kamatát, melynek mértéke a Diákhitel 1-éhez hasonló lesz. Mint elmondta, ennek oka az, hogy függetlenül attól, hogy az ügyfélnek évi két százalékos kamatot kell fizetnie, forrásköltséggel, kockázati tartalékkal és működési költséggel itt is számolnunk kell. A forrásköltség mértéke ugyanaz, és - eltekintve a bevezetéshez kapcsolódó egyszeri tételektől – hasonló a működési költség is. A kockázati költség pedig értelemszerűen kisebb, hiszen a 2 százalékos kamat mellett nyilván alacsonyabb a problémás tételek aránya is. A kamatot egyébként független aktuárius számítja ki, az említett szempontok figyelembevétele mellett.

***

A Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke a Népszabadságnak elmondta, hogy az állami segítséggel létrehozott kockázatitőke-befektetéseknél öt év alatt akár tízszeres megtérülés is várható. Mészáros György hangsúlyozta, az Unió eddig soha nem látott mennyiségű forrást, 87 milliárd eurót különített el a kutatásfejlesztésre és az innovációra a 2014-2020-as periódusra, amely 70 százalékos növekedést jelent az előző költségvetéshez képest. Emellett kiemelte, Magyarország tárgyalássorozatot indított Kínával, ahol az elnök szerint főként a járműiparban, az információtechnológiai szektorban, valamint a vízgazdálkodás területén vagyunk versenyképesek. Szeretnének létrehozni egy tudományos és technológiai transzferirodát Belső-Kínában, illetve tudományos és technológiai attasét is küldenek Kínába, aki a magyar tudományos exporttal foglalkozik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során