Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. Szeptember 25. 14:21, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Magas kapacitású adattároló eszközt adtak át Sopronban

Magas kapacitású adattároló eszközt adtak át Sopronban

Átadták és üzembe helyezték a Nyugat-magyarországi Egyetemen szeptember 24-én azt a nagy kapacitású adattároló eszközt, mely projekt részeként egy 60 millió forint értékű elosztott adattárolási infrastruktúra épül fel.
A fejleszté

A 60 millió forint értékű, fél petabájtnyi kapacitású elosztott adattárolási infrastruktúra egyaránt használható tudományos számítási eredmények, könyvtári digitális archívumok, vagy távoli adatmentések tárolására. Az ország három pontján, Budapesten, Dunaújvárosban és Sopronban telepített storage infrastruktúra nagyméretű adatállományok megbízható tárolását teszi lehetővé. Az adattároló infrastruktúra elemeit egyrészt a földrajzi tartalékoltság érdekében, másrészt a fenntartható üzemeltetés céljából az NIIF Intézet két regionális központban helyezte el. Az eszköz kapacitásának fele a Dunaújvárosi Főiskolára került, a másik fele pedig Sopronba, a Nyugat-magyarországi Egyetemre. A két alrendszer a HBONE+ adathálózaton keresztül kapcsolódik egymáshoz, illetve a rendszer automatikus menedzsmentjét végző kiszolgáló infrastruktúrához.


Az adattároló rendszert az NIIF Intézet költséghatékony komponensek felhasználásával tervezte meg. A technológia lényege, hogy a szervergép és a lokális merevlemez diszk-vezérlője közötti kommunikációt biztosító SCSI parancsokat a protokoll IP-csomagokba csomagolja és azokat IP-alapú adathálózatokon keresztül továbbítja. Ezáltal a szervergép és annak perifériája jó minőségű, nagy sávszélességű és aránylag kis késleltetésű hálózati összeköttetés esetén nagyobb földrajzi távolságra is kerülhet egymástól.


A hamarosan induló adattárolási szolgáltatást az NIIF tagintézmények ingyenesen vehetik majd igénybe, és rendkívül változatos módon használhatják fel. Példaként említhető egyebek mellett a rákkutatásban felhasznált CT-felvételek tárolása a storage segítségével, de teljes könyvtárak tárolása sem elképzelhetetlen. Így az Országos Széchenyi Könyvtár digitalizált könyvállományának egy része is az NIIF Intézet által karbantartott storage rendszeren férhető hozzá. A storage infrastruktúra kiválóan használható továbbá nagy-teljesítményű tudományos számítások eredményeképpen előállított nagyméretű adatállományok tárolására, digitális archívumok kialakítására, nagyobb kapacitású helyi adattároló eszközök titkosított távoli mentésére, archiválására, illetve egyéb helyigényes szolgáltatások biztosítására. Ez a rendszer képezi majd az adattárolási alapját annak a dinamikusan igényelhető, virtuális gépek kialakítására alkalmas cloud infrastruktúrának is, amelyet az NIIF Intézet novemberben tervez a felhasználók számára elérhetővé tenni.


A storage fejlesztés a HBONE+ nevű átfogó infrastruktúra fejlesztési projekt része. Az NIIF Intézet 2009 és 2011 között az Új Magyarország Fejlesztési Terv projektjeinek keretében a felsőoktatás és kutatás elektronikus információs infrastruktúrájának egészére kiterjedő fejlesztést valósít meg uniós források bevonásával. A hároméves fejlesztés összköltsége 4,4 milliárd forint.


(www.edupress.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.