Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Január 30. 13:20, csütörtök | Belföld

Magyar filmsiker Milánóban - Díjat nyert a Pilátus és alkotói

Magyar filmsiker Milánóban - Díjat nyert a Pilátus és alkotói

A Szabó Magda regényéből készült tévéfilm a legjobb film díja mellett, a legjobb rendező, a legjobb színésznő, a legjobb operatőr és a legjobb vágó díját is elnyerte.

Dombrovszky Linda, Köves Ábel, Hámori Ildikó, Hartung Dávid és Mezei Áron személyesen vette át a díjakat tegnap este Milánóban.

A legjobb film díjával együtt összesen öt díjat kapott a Pilátus című magyar tévéfilm a Milánói Filmdíjak átadóján (MIFF Awards). Dombrovszky Linda legjobb rendező, Hámori Ildikó a legjobb színésznő, Hartung Dávid a legjobb operatőr és Mezei Áron a legjobb vágó díját nyerte el.

Január 29-én a Szabó Magda regényéből készült film ünnepélyes vetítését követően tartották a díjátadó gálát, melyen a magyar díjazottak is részt vettek, köztük Köves Ábel producer, aki a legjobb film díját vehette át.

A vetítésen a Leonardo Da Vinci Film Society tagjai, a magyar konzul és a regény olasz fordítója is részt vett. Szabó Magda Pilátus című regénye nagy siker volt Olaszországban, 2007-ben Anfora Centroeuropa díjjal tüntették ki. A tévéfilm a Cross Dot Film gyártásában készült a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával.

A Milánói Filmdíjakat (MIFF Awards) immár 19 éve adják át, Olaszország egyik rangos filmes eseménye, melyen a Leonardo Da Vinci Film Society tagjai választják ki a nyerteseket, a Da Vinci lovas szobrok gazdáit. Somogyi György és Szélesi Sándor, a film forgatókönyvírói is a jelöltek között voltak, valamint a legjobb színésznő kategóriában Györgyi Anna is.

A legjobb vágó díjára jelöltek között volt például a háromszoros Oscar-díjas Walter Murch (Apokalipszis most, Keresztapa, Angol beteg). Tavaly Bertolucci és Vittorio Storaro, azelőtt pedig Claudia Cardinale kapta a milánói rendezvény életműdíját, és az elmúlt években a díjazottak között volt többek között Peter Falk, Danny De Vito, Renée Zellweger és Steven Soderbergh.

Szabó Magda tizenkét nyelvre lefordított regényadaptációja "a félreértett szeretet tragédiája”. Az idős vidéki asszony, Anna megözvegyül. Lánya, a városban orvosként dolgozó Iza úgy gondolja, úgy lesz a legjobb, ha magához veszi az édesanyját. A saját közegéből kiszakított Anna és a nagyvárosi életet élő Iza kapcsolata azonban sehogyan nem működik, mert Iza csak azt nem adja meg anyjának, amire a legnagyobb szüksége volna: önmagát.

A Pilátus televíziós filmként a Cross Dot Film gyártásában készült a Magyar Média Mecenatúra program Fehér György-pályázatának támogatásával, producere Köves Ábel. Főbb szerepekben látható még Terhes Sándor, Szikszai Rémusz, Kovács Zsolt, Máhr Ági, Martin Márta, Kakasy Dóra, és Székely B. Miklós. A film dramaturgja Goda Kriszta, zeneszerzője Bolcsó Bálint, díszlettervezője Hujber Balázs, jelmeztervezője Donkó László, a casting director Matyassovszky-Zsolnay Bálint, hangmérnöke Komlódi Gábor és Dévényi Tamás.

Forrás: origo.hu; magyar.film.hu

Kép: magyar.film.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.