Hírek
2013. Március 31. 11:04, vasárnap |
Külföld
Forrás: MTI
Magyar gasztronómiai heteket tartottak Japánban
Magyar gasztronómiai heteket tartottak Japán legészakibb szigetén, Hokkaidón márciusban egy helyi magyar séf, a cége és a résztvevő vendéglátó egységek rendezésében, amelynek során a magyar ízekkel ismerkedhettek az érdeklődök.
A március 31-ig tartó rendezvénysorozatban négy étterem, egy szálloda és egy cukrászda vett részt, amelyek további öt hónapig az étlapjukon tartják majd a magyar fogásokat, többek között a paprikás csirkét és - Japánban elsőként japán cukrászda által készített - dobostortát is.
"Hiszek abban, hogy a magyar konyhának és a magyar ízeknek nagy lehetőségeik vannak Japánban" - mondta az MTI tudósítójának Moldován Viktor szervező, a hokkaidói Tokachi Hills Garden étterem vezetője, a japán séfszövetség tagja, aki a rendezvényt megelőző hetekben külön tréningeket tartott a japán szakácsoknak és cukrászoknak, hogy a magyar hetek során megfelelő minőségben tálalják a hazai ételeket.
"Itt rendkívül telített a piac a világ minden ízével, amelyek ráadásul már nehezen tudnak újat mutatni a gasztronómiáért rajongó japánoknak. A szigetországban 20-30 évvel ezelőtt vált népszerűvé a francia és az olasz konyha, néhány éve pedig a spanyol éttermek száma nőtt, de úgy tűnik, hogy mostanában komoly érdeklődés mutatkozik más ízek iránt is. Azt látom, hogy a japánoknak szükségük lenne valami újra, valami teljesen másra, amit úgy lehet tálalni, mint a franciát, és ami van annyira egzotikus és fűszeres, mint az olasz vagy a spanyol."
Moldován elmondása szerint két és fél éve kezdte el kidolgozni receptjeit a japán alapanyagokra, valamelyest hozzáigazítva a magyar ételeket a helyi ízvilághoz. A séf szerint - aki korábban a tokiói magyar nagykövetségen dolgozott és rendszeresen szerepel a szigetország gasztronómiai magazinjaiban - a szakma és a vendégek részéről is növekvő érdeklődés övezi a magyar konyhát Japánban.
A szakma részéről számos megkeresés érkezik hozzá, gyakran hívják tévéműsorokba és neves hotelekbe. Rendszeresen tart Tokióban magyar főzőiskolát az érdeklődőknek, sőt Michelin-csillagos séfeknek is tartott már bemutatót a magyar konyháról és ételekről. A vendégektől is egyértelműen pozitív visszajelzések érkeznek: volt olyan vendége, aki Tokióból csak azért repült Hokkaidóra, hogy magyar ételt ehessen.
Az éttermet üzemeltető cég idén négy magyaros élelmiszert is piacra dob: otthon elkészíthető gulyáslevest, valamint padlizsánkrémet és kétféle magyaros babkrémet fognak Japán-szerte elérhetővé tenni. Távlati terv, hogy hogy Tokióban, Kiotóban vagy más japán nagyvárosokban is éttermet nyissanak.
Tokióban és környékén egyébként összesen öt magyar étterem működik, köztük egy Gerbeaud cukrászda is.
( A fotó csak illusztráció )
Ezek érdekelhetnek még
2025. December 05. 07:35, péntek | Külföld
Donald Trump nagyon jónak minősítette megbízottjai és Vlagyimir Putyin moszkvai találkozóját
Donald Trump amerikai elnök nagyon jónak minősítette megbízottjai és Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Moszkvában tartott találkozóját.
2025. December 04. 07:18, csütörtök | Külföld
NATO-főtitkár- Oroszország egyre vakmerőbb
Oroszország egyre vakmerőbb viselkedést tanúsít a NATO-val szemben, megsérti a szövetséges országok légterét, kibertámadásokat hajt végre, és kémkedésre használ hajókat a tagállamok tengeri infrastruktúrájának feltérképezésére
2025. December 03. 07:46, szerda | Külföld
Vlagyimir Putyin megfenyegette Európát
Ha Európa úgy dönt, hogy háborút indít Oroszország ellen, akkor nagyon gyorsan olyan helyzet állhat elő, hogy Moszkvának egyszerűen \"nem lesz kivel tárgyalnia\" -
2025. December 03. 07:39, szerda | Külföld
Ukrajnai háború - Megkezdődtek az orosz-amerikai tárgyalások a Kremlben
Megkezdődtek az orosz-amerikai tárgyalások kedden a Kremlben az ukrajnai rendezésről.

