Városlista
2024. június 13, csütörtök - Antal, Anett

Hírek

2012. Január 08. 14:59, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu

Magyar intézmény Haitin

Magyar intézmény Haitin

Magyar idő szerint szombat délután három órakor kezdődött Port-au-Prince városban a Fény Forrása Gyermekközpont avató ünnepsége.

A Magyar Baptista Szeretetszolgálat irányításával, amerikai és magyar adományokból felépített, háromszintes, ezerötszáz négyzetméteres épületet már napokkal ezelőtt birtokukba vették a gyerekek. A helyi munkaerővel, közel 250 millió forintból létrehozott intézményben ötven árva bentlakó számára van hely, az óvodájában és általános iskolájában kétszázan tanulhatnak különböző szakmákat (számítástechnikát, angol nyelvet, szabás-varrást, főzést és háztartási ismereteket, valamint asztalosmesterséget), és itt kapott helyet egy FLAME mozgássérült rehabilitációs oktatóközpont is.

A megnyitón Szilágyi Béla, a szeretetszolgálat főigazgatója arról beszélt: új célokat adnak a földrengésben álmaikat vesztett fiataloknak. Az épület több nemzet anyagi támogatásával, magyar irányítás alatt épült fel a tervezéstől a befejezésig összesen tizennyolc hónap alatt, és azt remélik, hogy több generáción át fogja szolgálni a gyerekek oktatását, mely Haiti felemelkedésének a záloga.

Mint ismeretes, két évvel ezelőtt Haiti szigetét az utóbbi kétszáz év legsúlyosabb, a Richter-skála szerint 7-es erősségű földrengés rázta meg, a 2010. január 12-én bekövetkezett természeti csapásnak százhetvenezer halálos áldozata volt. A jelentős amerikai támogatásból megnyíló központ indulását levélben üdvözölte Bill Clinton is, a haiti segélyezési munkálatok nemzetközi koordinátora.

A volt amerikai elnök levelében így fogalmazott: „Ennek a csodálatos új gyermekközpontnak a támogatói lehetővé tették fiatal túlélők százainak, hogy ne maradjanak remény nélkül. Biztonságos és szeretetteljes otthont biztosítanak a gyermekeknek, akik elképzelhetetlen veszteséget szenvedtek. Igazi esélyt teremtenek, hogy fényesebb jövőt építsenek maguknak, közösségüknek és nemzetüknek. Örülök, hogy lehetőségem van köszönetet mondani a Baptista Világszövetség, a Virginiai Baptista Misszió, a Haiti Baptista Szövetség és a Magyar Baptista Szeretetszolgálat munkatársainak, nőknek és férfiaknak a látásukért és szívükért, hogy megálmodták ezt a gyermekközpontot. Az önök erőfeszítései tanúságot tesznek a cselekvő hit erejéről és arról, hogy milyen nagy dolgokat valósíthatunk meg, ha mindannyian egy közös cél érdekében dolgozunk.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására

2024. Június 07. 07:14, péntek | Külföld

Macron: Franciaország vadászrepülőket ad át Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.

2024. Június 06. 09:26, csütörtök | Külföld

Csehországban összeütközött két vonat, négyen meghaltak, többen megsérültek

Négyen meghaltak és húszan megsebesültek a kelet-csehországi Pardubicében, ahol szerdán röviddel éjfél előtt összeütközött egy személyszállító gyorsvonat és egy tehervonat - jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió.

2024. Június 06. 06:00, csütörtök | Külföld

Fico elleni merénylet - Tovább javult a szlovák kormányfő állapota

Tovább javult Robert Fico szlovák miniszterelnök egészségi állapota, s gyógyulásának folyamata gyorsabb lehet a korábban feltételezettnél - jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes Pozsonyban szerdán.