Városlista
2020. július 3, péntek - Kornél

Hírek

2019. Szeptember 04. 12:17, szerda | Belföld

Magyar klasszikusok a Budapesti Klasszikus Film Maratonon

Magyar klasszikusok a Budapesti Klasszikus Film Maratonon

Több mint 100 filmklasszikust, köztük 21 frissen restaurált, egészestés magyar alkotást mutat be a nagyközönségnek a Magyar Nemzeti Filmalap a Budapesti Klasszikus Film Maratonon.

A Bazilika előtt ingyenes szabadtéri vetítésen lesz látható Jankovics Marcell Fehérlófia című rajzfilmje és az első magyar rockopera, az István, a király filmváltozata.

A Magyar Nemzeti Filmalap 2017-ben hirdette meg a magyar filmkincs hosszútávú megőrzését szolgáló digitalizálási és filmrestaurálási programot. Ennek keretében a Filmalaphoz tartozó Filmarchívum és Filmlabor összehangolt munkájának köszönhetően évi 25-30 magyar játékfilm újulhat meg, mintegy harminc szakember részvételével. A filmek alkotói, operatőrei, hangmérnökei, rendezői is közreműködnek az alkotások hangfelvételeinek és látványvilágának korhű rekonstrukciójában. A program keretében 2017-ben sor került többek között a Fábri Zoltán-életmű, 2018-ban Szabó István és Sára Sándor filmjeinek, 2019-ben pedig Mészáros Márta életművének felújítására.

A Budapesti Klasszikus Film Maraton műsorra tűzi a magyar filmtörténet frissen restaurált, kiemelkedő alkotásait. Mészáros Márta Örökség című filmje lesz a nyitófilm az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Látható lesz az 1930-as évek sikerfilmje, a Meseautó, Perczel Zita unokájának bevezetőjével, és a film világát megidéző kiállítás is kapcsolódik a bemutatóhoz. Gaál István Sodrásban, Zolnay Pál Fotográfia, Jankovics Marcell Fehérlófia és János vitéz, Jancsó Miklós Szerelmem, Elektra, Tarr Béla Kárhozat című filmjei és Törőcsik Mari kivételes alakításaival Maár Gyula Teketória című rendezése is újra nagyvásznon lesz látható a Film Maratonon.

A Balázs Béla Stúdió és az Új Zenei Stúdió együttműködésének jeles avantgárd darabjaiból is látható lesz egy felújított összeállítás, melyet egy elektroakusztikus ráadáskoncert követ, Jeney Zoltán és Vidovszky László összeállításában a Toldi moziban.

A világhírű Udo Kier jelenlétében lehet megnézni az Uránia Nemzeti Filmszínházban Bódy Gábor Psyché című filmeposzát, melynek eddig nem látott próbafelvételeit is láthatja a közönség a vetítés előtt.

A magyar rock és underground olyan kultfilmjei is műsoron lesznek, mint Mészáros Márta Szép lányok, ne sírjatok!, Gothár Péter Megáll az idő, Szomjas György Kopaszkutya, Xantus János Eszkimó asszony fázik, a Rocktérítő vagy a Kádár-korszakot ironikus idézőjelbe tevő Csinibaba című Tímár Péter-film alkotásai. Számos film vetítését beszélgetés követi az alkotókkal, restaurátorokkal.

Forrás: origo.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 03. 20:03, péntek | Belföld

Szombaton is extrém lesz az UV-sugárzás

Szombaton is extrém lesz az UV-sugárzás - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken az MTI-vel.

2020. Július 03. 18:08, péntek | Belföld

Elkezdődött az aratás, közepesnél gyengébb termés várható

Elkezdődtek az aratási munkák az őszi árpa betakarításával, az előzetes becslések szerint az időjárási viszontagságok miatt a közepesnél gyengébb termés várható,

2020. Július 03. 17:06, péntek | Belföld

Késsel megsebesített egy reklamáló vendégét egy szakács

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség egy IX. kerületi gyorsétterem szakácsa ellen, aki egy gyrosszeletelő késsel sebesítette meg egyik reklamáló vendégét.

2020. Július 03. 15:03, péntek | Belföld

Kiesett egy kétéves gyerek egy második emeleti ablakból Sóskúton

Kiesett egy kétéves kisfiú pénteken egy második emeleti ablakból Sóskúton - erősítette meg a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI értesüléseit.