Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Szeptember 27. 11:06, csütörtök | Belföld

Magyar rendezés Litvánia függetlenségének 100. évfordulóján

Magyar rendezés Litvánia függetlenségének 100. évfordulóján

A vilniusi Nemzeti Opera százéves darabbal tiszteleg Litvánia függetlenségének 100. évfordulója előtt: az évadot A kékszakállú herceg vára című Bartók-művel nyitja meg, amelyet száz éve mutattak be először Budapesten.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója rendezi a vilniusi Nemzeti Opera évadnyitó előadását. Az opera százéves darabbal tiszteleg Litvánia függetlenségének 100. évfordulója előtt. A kékszakállú herceg vára című Bartók-művel indítják az évadtot, amit éppen 100 évvel ezelőtt mutattak be először Budapesten.

Bartók egyfelvonásos operáját a klasszikus felállásban fogják játszani, A csodálatos mandarin-nal együtt. Érdekesség még, hogy két magyar énekes áll majd a színpadon A kékszakállú-ban: Szántó Andrea énekli Juditot, Cser Krisztián pedig Kékszakállút. A díszletet a világhírű díszlettervező, Boris Kudlicka készítette mindkét előadáshoz.

A csodálatos mandarin-t Krzysztof Pastor, a Lengyel Nemzeti Opera balettigazgatója koreografálja.

Káel Csaba az MTI-nek adott interjújában azt mondta, hogy megtiszteltetésnek tekinti a felkérést, és érezhetően nagyon nagy az érdeklődés a mű iránt, hiszen még nem játszották a Litván Operában. „Nagyszerű, hogy egy olyan helyen is elhangzik majd a Bartók-mű, ahol nem annyira ismert” – mondta a vezérigazgató, rendező.

Az előadás különlegessége, hogy a két önálló darab dramaturgiai szempontból is kapcsolódik majd egymáshoz. Káel Csaba azt is elmondta, hogy „a díszlet stílusában és szerkezetében is lesz átfedés, de ami összeköti a két előadást, az egy érdekes pillanat: a szerelembe belehaló mandarinnak – egy régi filmes effektus felhasználásával – a szemére, a szembogarára közelítünk. Komoly vetítési technikát alkalmazunk majd. A második felvonásban a mandarin szemének mélységéből érkezünk meg a Kékszakállú tekintetébe.”

Az előadást ősszel három alkalommal játsszák, de ahogy azt Káel Csaba elmondta, repertoárdarabja lesz a színháznak, amit szintén nagyon fontosnak tart. „Reméljük, hogy Litvániában is felvirágzik Bartók kultusza. Nagyon szép gesztus volt a litvánoktól, hogy a függetlenségük ünnepét összekapcsolták ennek a százéves műnek a bemutatójával” – mondta. Káel Csaba több mint két évvel ez előtt Kocsis Zoltánnal közösen dolgozott a Kékszakállú-n, majd idén februárban Eötvös Péter Senza sangue című egyfelvonásosával összekapcsolva adták elő a Müpában. A Bartók-művek premierje pénteken lesz a vilniusi operában.

Forrás: origo.hu

Kép: Müpa / Csibi Szilvia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.