Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Augusztus 24. 06:41, péntek | Belföld

Magyar siker a sziámi ikrek szétválasztása

Magyar siker a sziámi ikrek szétválasztása

Orvostudományi áttörést ért el Csókay András, Hudák István és Pataki Gergely, akik egy forradalmi magyar módszerrel újabb lépést tettek a fejükön összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztásában.

A második, mintegy ötórás műtét során az agyi érszakasz legveszélyesebb részét sikeresen szétválasztották, az ikrek azóta felébredtek és jól vannak.

"Felébredtek, és jól vannak a bangladesi ikrek, akik a fejüknél vannak összenőve, és szétválasztásukhoz egy forradalmian új műtétet kellett végrehajtania a magyar orvosgárdának." – nyilatkkozta a Magyar Időknek Csókay András, a Honvédkórház idegsebésze, a csapat vezetője.

"A fejüknél összenőtt ikreknek nemcsak az agya van összetapadva, hanem közös óriásvénáik vannak, ez jelenti a legnagyobb kihívást." – tájékoztatott a doktor, aki szerint a szétválasztó műtétek csaknem ötven százalékában mindkét gyerek meghal, ezért az ilyen beavatkozások hatalmas kockázatot jelentenek.

Az első, kilencórás műtét – amely a mostanihoz hasonlóan Hudák István vezetésével történt – február végén volt, akkor választották szét a fő agyi szállítóér-hálózat jelentős részét. Az agyi érszakasz legveszélyesebb részének szétválasztását, a műtét második lépését szombaton Bangladesben hajtották végre: újabb eret zártak el, hogy megkönnyítsék az ikrek koponyájának végleges különválasztását.

"Amikor november végén megláttam a képeket az ikrekről, imádkozni kezdtem, s Isten juttatta eszembe, hogy érpályán keresztül, katéteres eljárással kellene elzárni a vénákat, mert így sokkal nagyobb a túlélési esély." – fejtette ki Csókay doktor, aki szerint imával és böjttel könnyebb a tudomány igazságai­hoz eljutni.

A Honvédkórházban barátom és munkatársam, Hudák doktor az érpályán belüli sebészet egyik legjobb szakembere a világon – hangsúlyozta Csókay András, hozzátéve: jelenleg a világon kollégáján kívül nem tudja más megtenni, hogy a combok fővénájából az érfalon belüli megközelítéssel bekanyarodjon a vékony falú agyi vénákba, és megtörténjen a szétválasztás.

Csókay András hozzátette: " A mostani ötórás műtét során ezt az egyedülálló eljárást alkalmaztuk a világon először, az érpályán keresztül elzártuk az összes közös nagyvénát és ezzel óriási előrelépést tettünk afelé, hogy véglegesen sikerüljön az ikrek szétválasztása."

A további beavatkozások is bonyolultak és kockázatosak lesznek, hiszen többek között szét kell választani az összenőtt koponyát és az agyakat, de a vénákkal már remélhetőleg nem lesz gond. Az egész projekt a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány szervezésében történik, amelyet Csókay András és Pataki Gergely, a Szent János-kórház plasztikai sebésze alapított 2002-ben. Az itthoni előkészítő munkákban, többek között a 3D-s nyomtatásban oroszlánrészt vállaltak Czeibert Kálmán, Valálik István és Falk György doktorok.

Forrás: magyaridok.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni