Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Március 04. 20:48, szerda | Belföld

Magyar találmánnyal állíthatják meg a koronavírus továbbterjedését

Magyar találmánnyal állíthatják meg a koronavírus továbbterjedését

Két órán át is életképes lehet a fémfelületeken a kínai koronavírus, más felületeken pedig még tovább is. Erre kínál megoldást egy, magyar szakemberek által kifejlesztett bevonat, mely megakadályozza a vírusok, bacilusok és gombák me

"Nem elsősorban a levegőben, inkább a tárgyak, felületek közvetítésével terjed ilyen gyorsan az új koronavírus"– jelezte az amerikai járványügyi központ igazgatója. Dr. Robert Redfield hozzátette: a réz- és acélfelületeken két órán át, más felületeken pedig még tovább is életképes maradhat az új koronavírus. Nem véletlen, hogy minden egészségügyi szakember a gyakori és alapos kézmosást ajánlja legfontosabb óvintézkedésként – ugyanúgy, mint az influenza esetén.

Egy magyar találmány azonban képes gátolni a kórokozó terjedését.

Budapesten már sok járművön alkalmazzák: metrószerelvényeken, Combino villamosokon, HÉV-eken és a mozgólépcsők korlátjain is.

A bevonat nem engedi megtapadni a vírust.
„3 éves munkával sikerült egy olyan bevonatot létrehozni, mellyel a kárpittól a fémen, a műanyagon és a gumin át az üvegig bármilyen felület kezelhető, s azon onnantól kezdve, akár egy éven át semmilyen gomba, baktérium és vírus, így az új koronavírus sem képes megtapadni" – mondta a Ripostnak Lehoczky Péter, a Resysten Medical Kft. egyik tulajdonosa. A kizárólag természetes anyagokat tartalmazó, színtelen-szagtalan anyag molekuláris szinten épül be a kezelt felületbe, és akár egy éven át is képes természetes vagy mesterséges fény mellett védelmet nyújtani, miközben nem letörölhető.

„Ez a szer semmilyen vegyi, illetve allergén anyagot nem tartalmaz, sem a bőrön át, sem belélegezve nem jut az embert szervezetébe, így a kismamákra és a kisbabákra sem jelent veszélyt" -magyarázta Lehoczky Péter.

Az új koronavírus terjedését gátló magyar találmány után már több amerikai, olaszországi és dubaji cég is érdeklődött.

Forrás: life.hu

Kép: Shutterstock

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -