Városlista
2020. szeptember 24, csütörtök - Gellért

Hírek

2020. Március 04. 20:48, szerda | Belföld

Magyar találmánnyal állíthatják meg a koronavírus továbbterjedését

Magyar találmánnyal állíthatják meg a koronavírus továbbterjedését

Két órán át is életképes lehet a fémfelületeken a kínai koronavírus, más felületeken pedig még tovább is. Erre kínál megoldást egy, magyar szakemberek által kifejlesztett bevonat, mely megakadályozza a vírusok, bacilusok és gombák me

"Nem elsősorban a levegőben, inkább a tárgyak, felületek közvetítésével terjed ilyen gyorsan az új koronavírus"– jelezte az amerikai járványügyi központ igazgatója. Dr. Robert Redfield hozzátette: a réz- és acélfelületeken két órán át, más felületeken pedig még tovább is életképes maradhat az új koronavírus. Nem véletlen, hogy minden egészségügyi szakember a gyakori és alapos kézmosást ajánlja legfontosabb óvintézkedésként – ugyanúgy, mint az influenza esetén.

Egy magyar találmány azonban képes gátolni a kórokozó terjedését.

Budapesten már sok járművön alkalmazzák: metrószerelvényeken, Combino villamosokon, HÉV-eken és a mozgólépcsők korlátjain is.

A bevonat nem engedi megtapadni a vírust.
„3 éves munkával sikerült egy olyan bevonatot létrehozni, mellyel a kárpittól a fémen, a műanyagon és a gumin át az üvegig bármilyen felület kezelhető, s azon onnantól kezdve, akár egy éven át semmilyen gomba, baktérium és vírus, így az új koronavírus sem képes megtapadni" – mondta a Ripostnak Lehoczky Péter, a Resysten Medical Kft. egyik tulajdonosa. A kizárólag természetes anyagokat tartalmazó, színtelen-szagtalan anyag molekuláris szinten épül be a kezelt felületbe, és akár egy éven át is képes természetes vagy mesterséges fény mellett védelmet nyújtani, miközben nem letörölhető.

„Ez a szer semmilyen vegyi, illetve allergén anyagot nem tartalmaz, sem a bőrön át, sem belélegezve nem jut az embert szervezetébe, így a kismamákra és a kisbabákra sem jelent veszélyt" -magyarázta Lehoczky Péter.

Az új koronavírus terjedését gátló magyar találmány után már több amerikai, olaszországi és dubaji cég is érdeklődött.

Forrás: life.hu

Kép: Shutterstock

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 23. 18:02, szerda | Belföld

Az iskolai menzák gyakorlata is változik a járvány miatt

Az iskolai menzák gyakorlata is változik a koronavírus-járvány miatt: az ajánlások betartása érdekében már több intézmény változtatott házirendjén, hosszabb ebédidőt biztosítva a tanulóknak

2020. Szeptember 23. 17:03, szerda | Belföld

Kenyereket ellenőrzött a Nébih, több szabálytalanságot találtak

Tizenhat teljes kiőrlésű búzaliszt és két Graham-liszt (nagyobb szemcseméretű teljes kiőrlésű liszt) felhasználásával készült kenyeret ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

2020. Szeptember 23. 10:00, szerda | Belföld

Időseket megtévesztő csalókat fogott el a rendőrség

Elfogott a rendőrség egy budapesti nőt és egy budapesti férfit, aki mintegy ötmillió forint értékben ékszereket és pénzt csalt ki idősektől úgy, hogy a sértettek rokonának adták ki magukat

2020. Szeptember 23. 09:51, szerda | Belföld

Nyolcan meghaltak, több mint kilencszázzal nőtt a fertőzöttek száma

Elhunyt nyolc krónikus beteg, és újabb 951 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.