Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2010. Augusztus 14. 07:25, szombat | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Magyar nő kapott lengyel kitüntetést

Magyar nő kapott lengyel kitüntetést

Kitüntetést adott át egy sárospataki asszonynak Jan Ciechanowski lengyel miniszter, a Frontharcosok és Veteránok Hivatalának vezetője, mert 1939-ben a nő és bátyja segítettek egy menekülő lengyel családon. Benke Károlyné Sárospatakon, a

 
A sárospataki asszony elmondta: 1939-ben Vajdácskán dolgozott a körjegyzőségen. Egy szeptemberi este valaki kopogott annak a lakásnak az ajtaján, ahol bátyjával és annak feleségével együtt lakott. A ház előtt egy férfi állt, aki csak annyit tudott mondani: polski, polski. Mivel előzőleg már hallottak Lengyelország megtámadásáról, azonnal tudták, hogy menekültek lehetnek. Az idegen emberrel együtt érkezett felesége - aki gyors menekülésre kényszerítve hálóingben és nagykabátban hagyta el otthonát -, valamint két gyermeke. A magyar család egy éjszakára vendégül látta a lengyel menekülteket, akik másnap folytatták útjukat. Lengyelország most ezért mondott köszönetet a család utolsó, még élő tagjának.


A miniszter díjat adott át a város polgármesterének, Hörcsik Richárdnak is a lengyel-magyar kapcsolatok ápolása terén végzett munkájáért.
 
 
Független Hírügynökség
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el

2024. Április 30. 06:00, kedd | Belföld

Látványos fotókon a Magyar Honvédség gyakorlata