Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Május 27. 07:35, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Magyar professzor kapta meg idén a Jean Monnet-díjat

Magyar professzor kapta meg idén a Jean Monnet-díjat

Palánkai Tibor, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora érdemelte ki a 2010-es Jean Monnet-díjat az európai integrációval kapcsolatos kutatásaiért, és az ahhoz kapcsolódó ismeretek oktatásában vállalt munkájáért - adta hírül május 25-

 

A 2010-es Jean Monnet-díj, vagyis az "Európa Atyjáról" elnevezett kitüntetés odaítélésekor a választás Palánkai Tiborra, a Corvinus egyetem európai tanulmányokkal foglalkozó központjának vezetőjére esett - jelentette be Andrulla Vasziliu, a brüsszeli konferencia keddi nyitónapján. Beszédében Vasziliu kiemelte azt is, hogy amikor 1993-ban a magyar egyetemek is csatlakozhattak a Jean Monnet Programhoz, Palánkai Tibort bízták meg a program irányításával Magyarországon. Hazájában úttörő volt az európai ismeretek oktatásában, érdemeit mutatja, hogy amíg az 1990-es évek elején még csak pár tucat magyar szakértője volt az európai integrációnak, addig mára több mint 250-en oktatják az országban az ilyen irányú ismereteket. Ebben nagy érdemei vannak Palánkai professzornak, és az ő dinamizmusának - emelte ki az EU-biztos.

Idén fontosnak tartották, hogy a díjazott egy az unióhoz újonnan csatlakozott országból kerüljön ki, mivel elismerésüket akarták kifejezni azok iránt, akik tudományos munkásságukkal jelentősen hozzájárultak hazájuk uniós csatlakozásához, az EU bővítéséhez - mondta el Andrulla Vasziliu.

A Jean Monnet Program keretében kétévente rendezik meg a brüsszeli konferenciát, melyen az európai integráció időszerű kérdéseit vitatják meg a tudományos világ és a civil társadalom képviselői a politikai élet szereplőivel. A kitüntetést azoknak ítélik oda, akik az európai integrációval kapcsolatos kutatásaikkal, és az ismeretek oktatásával kiemelkedő érdemeket szereznek.


Forrás: echotv.hu


(http://www.edupress.hu/)

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.