Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2011. Április 19. 07:53, kedd | Bulvár
Forrás: Filoméla Press

Magyar Rózsa húsvéti szokásai

Magyar Rózsa húsvéti szokásai

A magyar népi hagyományokat őrző énekesnő húsvéti szokásairól mesél nekünk.

Rózsa már gyermekként is nagyon élvezte a húsvéti ünnepeket.

- Nálunk a húsvéti ünnepek mindig nagyon vidáman és boldogan teltek. Az év első olyan többnapos ünnepe, mely sok izgalmas és érdekes dolgot rejt magában. Gyermekként is nagyon élveztem ezeket a napokat, szinte minden eddigi húsvéti ünnepemhez kötődik valamilyen kedves emlék.

Az énekesnőt sem hagyták elhervadni.

- Édesanyámmal mindig Nagypénteken vásároltuk meg a sonkát és a tojásokat, szombat este pedig cipót gyúrtunk, melyet vasárnap hajnalban Édesanyám kemencében sütött ki. Miután nővéremmel a kertben megkerestük a szüleink által elrejtett csoki tojásokat, reggeli után neki is álltunk a tojások kifestéséhez. Általában fél napos elfoglaltság volt, minden évben csodaszép tojásokat festettünk, volt hogy tojástartókat is hímeztünk. Hétfőn reggel Édesapám teli szódásszifonnal ébresztett, melyből nem sajnálta a hideg vizet. Gyors mosakodás és felöltözés után sorban fogadtunk a locsolókat. A szép és sokszor humoros versek után mindig újabb „hidegzuhany” érkezett, elhervadni senki nem hagyott minket.

Ma már Rózsa feladata a csoki tojások elrejtése.

- Nálam régi hagyomány, hogy ünnepekkor képeslapot küldök barátaimnak, távoli rokonaimnak. Húsvétkor mindig szüleimnél gyűlik össze a család. Ma már megoszlanak a feladatok. Nővérem és keresztlányom festik a tojásokat, Édesanyám süti a cipót, én pedig a sonkát főzöm. Vasárnap reggel a család egy szem porontya mindig izgatottan fut ki a kertbe keresgélni az általam elrejtett csoki tojásokat. 3 évvel ezelőtt egy fehér kis nyuszival is megörvendeztettem keresztlányomat. Nagy meglepetés volt számára, mikor az egyik bokorban a tojás mellett a nyuszi is ott volt. Húsvét hétfőn a szokásoknak megfelelően tojással várjuk barátainkat, rokonainkat. Gyermekként mindig én álltam a sor elején, így mindig én kaptam a legtöbb hideg vizet. Ma már rutinosabb vagyok, udvariasan előre engedem a család hölgy tagjait, hátha kifogy a szódásszifon, mire rám kerül a sor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.