Városlista
2020. augusztus 9, vasárnap - Emőd

Hírek

2010. Március 24. 13:35, szerda | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Magyar szál a Daimler-botrányban

Magyar szál a Daimler-botrányban

Magyarország is érintett a Daimler korrupciós botrányában, amely miatt 180 millió eurós pénzbüntetést kell fizetnie a német autógyárnak egy amerikai szövetségi bíróság keddi, még nem hivatalos döntése alapján. Ezt közölte szerdán

Az amerikai kormány indított pert egy washingtoni szövetségi bíróságon a Daimler ellen azt állítva, hogy az autógyártó megsértette az Egyesült Államok korrupcióellenes törvényét. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint az autógyár több évtizeden keresztül korrumpált külföldi tisztviselőket, hogy állami megrendelésekhez jusson. A cég állítólag dollár tízmilliókat fizetett ki kenőpénzként, de gyakran golfklub-tagsági igazolvánnyal, méregdrága üdülési ajándékkal vagy luxuskocsival vette meg a döntéshozókat, befolyásos tisztviselőket. A vád szerint volt olyan tisztviselő, akit páncélozott, luxus Mercedesszel vettek meg.

Az AFP azt közölte forrására hivatkozva, hogy a 180 millió dolláros pénzbüntetés még nem hivatalos döntés, de nagy valószínűséggel ez lesz az összeg, amit a német és az amerikai hatóságoknak a Daimlerral kötött alkuja alapján a bíró majd kihirdet április elején. A Daimler és az amerikai igazságügyi tárca nem kommentálta az AFP hírét.

A Daimler korábban elismerte, hogy "nem megfelelő kifizetések voltak egyes országokban". A cég azt is közölte, hogy mind a német, mind az amerikai hatóságokkal "önként" megosztottak információkat. "A Daimler fontos lépéseket tett annak érdekében, hogy az ügyre vonatkozó információkat eljutassa, és hogy a jövőben a ne ismétlődhessenek meg hasonlóan helytelen kapcsolatok"- ez állt a cég 2009-es éves jelentésében.

Jacob Frenkel, amerikai jogász, aki vállalati jogi ügyekben tekintélynek számít, azt mondta az AFP-nek, hogy az amerikai bűnüldöző szervek a nemzetközi eljárást "az Egyesült Államok korrupciós elleni törvénye alapján végezték, mert a törvény előírja, hogy amerikai kapcsolat esetén ezt kell tenni, bárhol és bármikor történt a megvesztegetés". Az amerikai kapcsolat úgy merült fel ezekben az ügyekben, hogy amerikai székhelyű közvetítő cégek is részt vettek tranzakciókban.

Az AFP felsorolt néhány példát a megvesztegetések közül. A francia hírügynökség szerint a cég több mint hárommillió eurót fizetett orosz kormánytisztviselőknek egy csaknem 65 milliós megrendelés megszerzése érdekében. Állítólag több mint négy millió eurót fizettek kínai kormányembereknek, akik ajándékokat, üdülési utalványokat is kaptak. Egy türkmén kormánytisztviselő egy 300 ezer dollár értékű páncélozott luxus Mercedest kapott.

A Daimler állítólag sikerrel környékezett meg Szaddám Huszein uralma idején iraki kormánytisztviselőket azzal, hogy elállt az öböl-háború idején a céget ért állítólagos károk megtérítésének követelésétől. Cserébe azt kérte, hogy az ENSZ olajért-élelmiszert nevű programjához tőle rendeljék a teherautókat. Az AFP értesülései szerint a korrumpálás mindig egy harmadik félen keresztül történt, és a kiterjedt stuttgarti műveletek addig tartottak, amíg a német kormány 1998-ban korrupció elleni új szabályokat vezetett be. Az amerikai vád szerint a Daimler nem vette komolyan ezt, és másként, de folytatta tevékenységét egészen addig, amíg az amerikai kormány pert indított.

A francia hírügynökség felsorolta azokat a fontosabb országokat, ahogy az amerikai kormány szerint megvesztegettek kormánytisztviselőket. Ezek: Magyarország, Kína, Horvátország, Egyiptom, Indonézia, Irak (Szaddám Huszein idején is), Elefántcsontpart, Nigéria, Lettország, Oroszország, Szerbia, Montenegró, Törökország, Thaiföld Türkmenisztán, Üzbegisztán, Vietnam.


Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 09. 18:55, vasárnap | Belföld

Felborult egy busz, meghalt egy ember az M5-ös autópályán

Pótlóbuszt küldtek Lengyelországból az M5-ös autópályán felborult turistabusz meg nem sérült utasaiért, a turisták családjai különvonalon tájékozódhatnak hozzátartozóikról

2020. Augusztus 09. 15:00, vasárnap | Belföld

Mindent vittek, ami az útjukba került – VIDEÓ

Győr-Moson-Sopron megyei rendőrök vetettek véget annak a lopássorozatnak, amit több megyét érintően követett el egy szlovák bűnözői csoport kempingekben, panziókban, vendégházakban megszálló vendégek sérelmére.

2020. Augusztus 09. 14:00, vasárnap | Belföld

Inflációs és GDP adatok érkeznek a jövő héten

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, közülük kiemelkedik a fogyasztói árindex júliusi adata és az idei második negyedéves bruttó hazai termék (GDP).

2020. Augusztus 09. 13:07, vasárnap | Belföld

Szülő nőnek segítettek a rendőrök

A XV. kerületi járőrök egy szülő nőt vittek kórházba.