Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Július 27. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magyarok Kenyere program

Magyarok Kenyere program

Dr. Korinek László egyetemi tanár, akadémikus a Magyarok Kenyere mozgalom elindítója felhívást tett közzé, melyben kéri a településeket, hogy közös összefogással és jó szándékkal minél többen vegyenek részt a magyarok kenyerének előállításában ezzel is emelve államalapítási ünnepünk méltóságát.

Felhívás

Talán Ön is hallott már 2011-ben az – akkori nevén – Nemzet Kenyere programról, amelynek keretében az egész Kárpát-medence magyar lakta településeiről (Sepsiszentgyörgytől Lendváig, Pozsonytól Zentáig) összegyűjtött 10 tonna búzát összeöntve és megőrölve augusztus 20-án Pécsett elkészült az a jelképes kenyér, melyet a város polgármestere méltó ünnep keretében szelt fel.
Ezen túlmenően több mint 6 tonna lisztet a dévai Szent Ferenc Alapítvány által nevelt 2300 gyermeknek juttatunk el, akik így több hónapon keresztül tényleg magyar kenyeret ehettek Erdélyben.

Álláspontunk szerint ez a politikamentes népi kezdeményezés jól jelképezte a nemzet összetartozását, valamint szolidaritását.

A program idén is folytatódik – a védjegy bejegyzése során tapasztalt nehézségek miatt immár – Magyarok Kenyere néven. A nagyszámú érdeklődésre való tekintettel szeretnénk kibővíteni települési szintre is a programot, hogy helyben szervezzenek hasonló rendezvényeket. A felhívásunkkal főként azokhoz a magyarországi településekhez fordulunk, melyeknek a határokon túli magyarlakta területeken testvértelepüléseik vannak.

Javasoljuk, hogy a szerényebb anyagiakkal rendelkezők települések – akár postán – küldjenek és kérjenek lisztet testvértelepülésüktől, s a kapott lisztet ki-ki a sajátjához keverve úgy készítse el augusztus 20-ra a közös kenyeret, hogy majd mindenki – határokon innen és túl – ugyanazt a kenyeret szelhesse meg. A tehetősebbek önkormányzatok ezt, küldött búzával vagy helyi jellegzetes gabonával (például rozzsal) ugyanígy megtehetik, s ezeket összeőrölve hasonlóan közös kenyeret készíthetnek.

Tekintettel arra, hogy csak ránk, magyarokra jellemző, hogy az államalapítási, valamint az Új Kenyér ünnepe egybeesik, így sajátos új színt adhatnánk ennek a szép hagyományú ünnepnek.

Bízom benne, hogy közös összefogással és jó szándékkal sikerül minél több település részvételével előállítani a magyarok kenyerét és ezzel is emelni az ünnep méltóságát.

Dr. Korinek László
egyetemi tanár, akadémikus
a Magyarok Kenyere mozgalom elindítója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk