Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. December 21. 07:48, csütörtök | Életmód
Forrás: MTI

Magyarország 11. a világon az egymillió főre jutó Nobel-díjasok számában

Magyarország 11. a világon az egymillió főre jutó Nobel-díjasok számában

Magyarország 11. a világon az egymillió főre jutó Nobel-díjasok számát tekintve - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes-államtitkára az Ifjú Fizikusok Magyar Versenyének ünnepélyes díjátadó

Bódis László tíz díjazottat köszöntött, közülük kerülnek majd ki az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyén induló magyar csapat tagjai. Közölte, azért fontos Magyarország számára a tudomány, mert a nagyjából tízmilliós lélekszám és a korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló természeti erőforrások mellett a szürkeállomány az, amire számíthatunk. Ezt, mint mondta, a jelenlévők, a jövendő fizikusok is hordozzák a tehetségükben.

A helyettes-államtitkár úgy fogalmazott: a magyar gazdaság versenyképessége azon fog múlni, hogyan hasznosítjuk ezt a tudást, tehetséget.

A sikeres kutatáshoz, így a Nobel-díjhoz vezető eredményekhez három dolog kellett - mondta Bódis László az idei két magyar díjazott nyilatkozatai alapján. Ezek "a csapatszellem, a kitartás és a kutatások hasznossága" - foglalta össze, majd kiemelte a kutatások társadalmi hatásainak fontosságát, amelyek közé sorolta, mint legaktuálisabbakat, az energia körüli kérdéseket, az éghajlatváltozás kihívásait, és a mesterséges intelligencia hatásait.

Gazdasági értelemben azok az igazán nagy innovációk, tudományos eredmények, amelyek a gyakorlatba átültethetők - fogalmazott Bódis László.

Jenei Péter, a zsűri elnöke elmondta: a szokásosnál sokkal nehezebb volt kiválasztani azt a tíz középiskolást, akik közül egy fél évig tartó felkészítés után kialakul majd, kik lesznek az öt fős csapat tagjai, akik a 2024 júniusában Budapesten rendezendő fiatal fizikusok világversenyén Magyarországot képviselik.

Címkék: nobel-díj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.