Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. Július 13. 10:53, szerda | Helyi
Forrás: WWF Magyarország Alapítvány, Fotók: Coca-Cola Magyarország,Infomosonmagyaróvár

Magyarország 16 települése állt ki a hétvégén édesvizeink mellett

Magyarország 16 települése állt ki a hétvégén édesvizeink mellett

Több száz európai helyszín mellett 16 magyar településen is megtartották vasárnap a Nagy Ugrást, az édesvizek európai ünnepét.

A WWF Magyarország országos kihívására 8 megyéből érkeztek csatlakozók, így ismét a miénk lett a legnagyobb csobbanás a Duna menti régióban, ahol ez a nap az 'Európa Amazonasaként' is számon tartott Mura-Dráva-Duna határokon átnyúló Bioszféra Rezervátum emléknapja is egyben.

A WWF Magyarország és a vizesélőhelyek rehabilitációja iránt elkötelezett Coca-Cola Magyarország együttműködésében megrendezett központi eseményen, Dunabogdányban 310 ember rohamozta meg egyszerre a Duna vizét. A lehengerlő hangulatról a közösségi élmény mellett a Dunabogdányi Svábzenekar fúvósai is gondoskodtak.

A nap kerékpártúrával indult, majd a már hagyományosnak számító strandröplabda verseny és a vizes játékok mellett kalandpark, egy óriáscsúszda és egy újrahasznosítással ötvözött kreatív sarok is várta a tikkasztó melegben a strandon hűsölő résztvevőket.

Az idei országos megmozdulás legkisebb települése az alig 270 fős lélekszámú Somogy megyei Heresznye volt. A Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátumnak az UNESCO által 2012-ben befogadott horvát-magyar szakaszán található kistelepülés az idei Dráva Félmaratont is az 'Európa Amazonasa' kezdeményezés emléknapjának szentelte, majd 113 résztvevővel vasárnap a Drávába csobbantak.

Gyermelyen a Nagy Ugrás során a települést átszelő pataknak kerestek nevet, Túristvándiban, a Túr-hoz kapcsolódó kulturális örökségé, többek között a vízi malomé volt a főszerep, Zebegényben pedig sárkányhajókról és kenukról is ugrottak. "Köszönjük Dunabogdány, Heresznye, Herend, Túristvándi, Zebegény, Sajóörös, Törökszentmiklós, Cégénydányád, Ibrány, Nagykörű, Nagymaros, Kisoroszi, Sződliget, Vác, Mosonmagyaróvár és Gyermely lelkes ugróinak, hogy megmutatták, hogy számukra milyen értéket képviselnek élővizeink. A Duna, a Dráva, a Tisza, a Szamos, a Sajó, a Túr, a Lajta, a Séd patak és az eddig név nélküli Gyermelyi vízfolyás megünneplésével kinyilvánítottuk, hogy fontosnak tartjuk vizeink egészségét" -jelentette ki Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

A Nagy Ugrást kezdeményező Európai Folyókért Hálózat (ERN) eredeti célkitűzése 2005-ben az volt, hogy társadalmi támogatói bázist építsen ki az Európai Unió vízvédelmi szabályozási rendszerének és Vízkeret Irányelvének (VKI) népszerűsítéséhez. "Az idén 11. évéhez érkezett Nagy Ugrásról mostanra biztonsággal állapíthatjuk meg, hogy inspiráló és tömegeket megmozgató eseményről van szó, ami Európa szerte hitelesen képviseli az élővizek védelmének fontosságát. Vizeink egészségének megőrzésével szakmai szervezetek hálózata, helyi kormányzati és szakpolitikai szervek foglalkoznak több mint egy évtizede. A Nagy Ugrás az ő munkájuk társadalmi támogatását és az élő folyók iránti emberi elkötelezettséget is szimbolizálja"- közölte Gruber Tamás, a WWF Magyarország vizesélőhely-védelmi programjának vezetője

A mosonmagyaróvári Nagy Ugrás képei ITT tekinthetők meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 09:13, péntek | Helyi

Tízezrek az AHFSZ majálisán

Tízezrek látogattak el idén is az Audi Hungária Független Szakszervezet családi napjára.

2024. Május 03. 08:15, péntek | Helyi

Büntetőfékezés: „Csüccs vissza és menjél”

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség egy 38 éves férfival szemben, aki büntetőfékezéssel akart megoldani egy közlekedési konfliktust.

2024. Május 03. 07:11, péntek | Helyi

Ismét bringajelölés lesz Győrben

A kerékpárok speciális pasztával történő megjelölése a győri kerékpár tulajdonosok számára változatlanul ingyenes lesz – tájékoztat közösségi oldalán a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rendőrség.

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.