Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Április 30. 07:00, péntek | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Május 10-én nyithatnak az üzletek Csehországban

Május 10-én nyithatnak az üzletek Csehországban

Csehországban május 10-én kinyithat az összes üzlet - tájékoztatott a csütörtöki kormánydöntésről Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter a Twitteren.

Hétfőn az üzletek nyitását május 3-ra jelezte a kormány. Petr Arenberger egészségügyi miniszter akkor elmondta: ennek feltétele, hogy az utolsó héten a százezer lakosra kivetített napi új fertőzések száma 100 alá essen. Csütörtökön ez a szám azonban még mindig 140 felett volt. Tekintettel arra, hogy Csehországban az utóbbi hetekben jelentősen csökken a koronavírus-járvány terjedése, reális a remény arra, hogy május 10-én ez a mutató már megfelel az elvárásoknak.

A kormánydöntés értelmében végül május 3-tól csak a női és a férfi fodrászatok, valamint a testápolással összefüggő további szolgáltatások nyithatnak ki. Igénybevételükhöz negatív antigén- vagy PCR koronavírustesztre lesz szükség. A már beoltottak, illetve mindazok, akik legfeljebb 90 nappal korábban gyógyultak ki a betegségből, teszt nélkül vehetik igénybe ezeket a szolgáltatásokat.

Szerdán 2480 új igazolt fertőzést regisztráltak a laboratóriumok, ami szeptember óta a legalacsonyabb napi esetszám. Az egy héttel ezelőtti adatokhoz képest a csökkenés 16 százalék. A járvány áldozatainak száma 29 213, a napi növekedés az utóbbi időben ötven körül mozog.

Míg a járványhelyzet tartósan javul, az oltási folyamat csak nagyon döcögve halad. A 10,7 millió lakosú Csehországban eddig több mint hárommillió adag vakcinát adtak be az embereknek. Mindkét dózist több mint 980 ezren kapták meg. Az oltási folyamat vakcinahiány és szervezési problémák következtében azonban nagyon lassú - állapította meg a prágai média.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.