Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2011. Május 03. 14:17, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Május végéig kell bevallani a 2010.évi társasági adókat

Május végéig kell bevallani a 2010.évi társasági adókat

A Nemzeti Adó és Vámhivatal felhívja az érintettek figyelmét, hogy közeledik 2011. május 31-e, a társaságok 2010. adóévi társasági adó kötelezettségének bevallási időpontja. Elektronikusan, illetve az ezen lehetőséget nem választó


A 2010. adóévre vonatkozóan társasági adó kötelezettségüknek a Tao. tv. hatálya alá tartozó egyszeres könyvvitelt vezető adózók a 1028. számú bevallás, a kettős könyvvitelt vezető adózók (ideértve a nonprofit szervezeteket is) a 1029. számú bevallás benyújtásával tesznek eleget 2011. május 31-éig, illetve a naptári évtől eltérő üzleti évet választó adózók az adóév utolsó napját követő 150. napig.

2010. január 1-jétől az egyéni cégek is a társasági adó alanyává váltak, és mint kettős könyvvezetésre kötelezett adózóknak szintén a 1029. számú bevallást kell benyújtaniuk.

Az az adózó, amely a 2011. évre az Eva tv. szerinti adózást első alkalommal választotta, a 2010. évi társasági adó kötelezettségét a 1071EVA bevalláson teljesíti.

Az alapítvány, a közalapítvány, a társadalmi szervezet, a köztestület, az egyház, a lakásszövetkezet, az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár, a közhasznú, kiemelkedően közhasznú szervezetként besorolt felsőoktatási intézmény, valamint az európai területi együttműködési csoportosulás, amennyiben a 2010. adóévben vállalkozási tevékenységből (az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár kiegészítő vállalkozási tevékenységéből) származó bevételt nem ért el, vagy e tevékenységéhez kapcsolódóan költséget, ráfordítást nem számolt el, az általános szabálytól eltérően társasági adókötelezettségét azzal teljesíthette, hogy 2011. február 25-éig a 2010-es adóévre társasági adóbevallást helyettesítő nyilatkozatot tett a 1001. számú bevallás 01. lapjának kitöltésével. Amennyiben a nyilatkozat megtételét elmulasztották ezen adózók, úgy társasági adóbevallásukat 2011. május 31-éig be kell nyújtaniuk

A kettős könyvvitelt vezető adózók a saját társasági adókötelezettségükön kívül a külföldi szervezettől levont társasági adóról, a hitelintézeti járadék összegéről, az energiaellátók jövedelemadójáról, valamint a csekély összegű (de minimis) támogatásokról is számot adnak a 1029. számú bevallásban.

Az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásról, illetve módosításáról szóló 2010. évi XC. törvény (Mód. tv.) 2010. augusztus 16-án hatályba lépett rendelkezései folytán a kedvezményes adókulcshoz rendelt adóalap értékhatára 500 millió forintra növekedett. Ez azt jelenti, hogy a pozitív adóalap 500 millió forintot meg nem haladó részére – a korábbi 50 millió forint helyett – 10 százalék, ez e feletti részre 19 százalék a társasági adó mértéke, és a sávos adószámításhoz a második félév vonatkozásában semmilyen feltétel nem kötődik. Figyelemmel az új szabály év közbeni bevezetésére, a 2010. adóévi adóalapot az adóév 2010. július elseje előtti és utáni időszakra naptári napok alapján, arányosan meg kell osztani. A részletes szabályokat a bevallások kitöltési útmutatói, illetve a NAV internetes honlapjára kihelyezett tájékoztató tartalmazza (Tájékoztató a társasági adóalanyok 2010. adóévi adókötelezettsége megállapításának új szabályairól, 2010.08.30.)

Az előzőekben jelzett bevallások benyújtásának módja nem változott az előző évhez képest. Elektronikusan, illetve az ezen lehetőséget nem választó vagy az elektronikus benyújtásra nem kötelezett adózók papír alapon is benyújthatják társasági adóbevallásukat. Kettős könyvvitelt vezető, cégjegyzékbe bejegyzett adózó esetén kérjük, hogy elektronikus úton a KIM Céginformációs Szolgálata felé benyújtandó számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, illetőleg a közzétételi díj megfizetésének is tegyen eleget.

A bevallás kitöltő programja és a hozzá tartozó útmutató 2011. január 6-tól letölthető a NAV Internetes honlapjáról ( -> Letöltések -> Nyomtatványkitöltő programok).

Azon adózók, akik nem elektronikusan, hanem papír alapon nyújtják be bevallásukat, de a kitöltéshez/kinyomtatáshoz az Internetről letölthető kitöltő-ellenőrző programot kívánják használni, szintén itt találják meg a szükséges programokat és dokumentumokat.

Az ÁNYK (AbevJava) platform független keretprogram által nyújtott szolgáltatás továbbra is biztosítja az aktív help alkalmazását, amely komfortos módon a kitöltendő sorhoz jeleníti meg az útmutató vonatkozó magyarázatát, ezzel is segítve a bevallások gyors, hibátlan kitöltését.

OrientPess Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma