Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Április 05. 07:20, csütörtök | Belföld

Májusban ismét Magyarországra látogat a világhírű főemlőskutató

Májusban ismét Magyarországra látogat a világhírű főemlőskutató

Májusban ismét Magyarországra látogat Jane Goodall, világhírű főemlőskutató. - hangzott el az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.

Két év után újra találkozhat a magyar közönség a világhírű zoológussal

A magyar közönség két év után május 17-én találkozhat ismét a kutatóval, aki arról fog beszélgetni Frei Tamással az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Egyetemi Konferencia Központjában, miként lehet úgy élni a fejlett világban és Magyarországon, hogy az ne okozzon természeti kárt a világ fejletlenebb térségeiben - mondta el Bitter Zsuzsanna, a Jane Goodall Intézet elnöke.

A beszélgetést az intézet és az Élet Katedrális közösen szervezi.

A 84 éves főemlőskutató május 18-án avatja fel a róla elnevezett tanösvényt a II. kerületi Vörös-kőváron, amely a Magyar Madártani Egyesület (MME) Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya által 2011-ben elindított haragossikló élőhely-védelmi program egyik helyszíne.

Hatalmas népszerűségnek örvendenek az előadásai

Jane Goodall az 1980-as évek közepén abbahagyta a terepi munkát, azóta járja a világot, és előadásokat tart a legfontosabb Földünket érintő problémákról.

Jane Goodall a főemlőskutatás forradalmasítójaként ismert, 1967-től 2003-ig a Gombéi Természetkutató Intézet igazgatója volt. Előadásai hatalmas népszerűségnek örvendenek világszerte. 1977-ben megalakította a Jane Goodall Természetkutató Intézetet.

Magyarország 2006-ban csatlakozott Goodall hálózatához

A környezetvédelembe a jövő nemzedékeit is bevonva 1991-ben Tanzániában létrehozta a fiatalok környezettudatos nevelését célzó Rügyek és gyökerek hálózatot, amelynek munkájában a világ mintegy 100 országában vesznek részt fiatalok és gyerekek. Magyarország 2006-ban, a Rügyek és Gyökerek Egyesület megalakításával csatlakozott a hálózathoz, amely 2010 óta Jane Goodall Intézet néven folytatja tevékenységét. Jane Goodall számtalan díj és elismerés birtokosa, 2002 óta az Egyesület Nemzetek Szervezete (ENSZ) békenagykövete, 2003-ban megkapta az Asztúria hercege díjat, 2004-ben pedig a Brit Birodalom lovagja lett.

Az avatáson Jane Goodall elsősorban a gyermekekhez szólva mutatja be a környezettudatos neveléssel foglalkozó Rügyek és gyökerek mozgalom alapelveit - hangsúlyozta Bitter Zsuzsanna. A Jane Goodall tanösvény április 15-től látogatható a közönség számára.

Forrás: origo.hu

Főkép: AFP/Hector Retamal

Kép: AFP/Attila Kisbenedek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.