Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Április 24. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Májustól még olcsóbbak lesznek a lakáshitelek

Májustól még olcsóbbak lesznek a lakáshitelek

Egyre jobban megéri felvenni a támogatott forinthitelt a bankoknál. Az Államadósság Kezelő Központ referenciahozamai szerint ugyanis a bankoknak májusban még tovább kell csökkenteniük a támogatott kölcsönök kamatait - írja a Világgazdaság. Az ÁKK referenciahozamai a következő hónapban az egyéves kamatperiódusú hitelek esetében 5,09, ötéves kamatperiódusúaknál 5,79 százalékosra mérséklődnek. Különösen az egyéves kamatperiódusnál csökkent nagymértékben, csaknem 30 bázisponttal a referenciakamat.

A süllyedő kamatszint miatt májustól a hitelt folyósító bankok egyéves kamatperiódus esetében már maximálisan csak 9,62, ötévesnél 10,53 százalékos ügyleti kamatot állapíthatnak meg, amiből lejön még a támogatás. Ez pedig azt jelenti, hogy ha a bankok a maximálisan kivethető kamatot kínálják az ügyfeleiknek, a támogatott forintkölcsön kamata egyéves kamatperiódusnál már alig haladja meg 7, az ötévesnél pedig a 7,6 százalékot – legalábbis a támogatott időszakban, vagyis az első öt évben. Új lakásoknál még jobb a helyzet, hiszen ott a támogatás mértéke nagyobb, azoknak pedig akiknek legalább három gyerekük van, és új lakást szeretnének vásárolni, lassan már csak a jogszabályban megszabott minimális 6 százalékos ügyleti kamattal kínálhatják a kölcsönt a bankok.

A jelenlegi támogatott lakáshitelekre elérhető a kamatszint így már a használt lakások esetében is a korábban népszerű svájci frank kölcsönökével vetekszik, a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az alpesi valutában denominált lakáscélú hitelek átlagos kamata ugyan még valamivel alacsonyabb a támogatott kölcsönökénél, a szabad felhasználású jelzáloghiteleké viszont már magasabb. További jó hír a lakásra áhítozóknak, hogy egyre erősebbé válik az árverseny is a támogatott lakáshitelek piacán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk