Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Március 07. 06:06, szerda | Külföld

Már 16 éves kortól szavazhatnak Máltán

Már 16 éves kortól szavazhatnak Máltán

Tizennyolcról tizenhat évre csökkentette a máltai parlament a választásra jogosult állampolgárok korhatárát.

A hétfő éjjel tartott szavazáson a máltai törvényhozók egyhangúlag hagyták jóvá az alkotmány módosítást. Málta ezzel Ausztria után a második ország lett az Európai Unióban, ahol csökkentették a választójog korhatárát.

Ebben a két országban már 16 és 17 évesek is szavazhatnak a 2019-es európai parlamenti választásokon. Bár a nagyobb politikai pártok egyetértésben kampányoltak a korhatár leszállítása mellett, több szervezet, például a máltai egyetemi hallgatók tanácsa nem támogatta a változtatást, mert szerintük a jelenlegi oktatási rendszerben nem készítik fel megfelelően a fiatalokat a választási részvételre.

Forrás: origo.hu

Kép: gondola.hu

Címkék: Málta, választás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).