Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Január 08. 11:50, szerda | Külföld

Már 26 halálos áldozata van az ausztrál erdőtüzeknek

Már 26 halálos áldozata van az ausztrál erdőtüzeknek

Ne riassza el a külföldi turistákat a bozóttüzek okozta válság - jelentette ki szerdán Scott Morrison ausztrál miniszterelnök. Országszerte 5,9 millió hektárnyi földterület égett le, és már 26 halálos áldozata van az ausztrál bozótt

Scott Morrison külföldi látogatók előtt beszélt az Ausztrália déli partjainál fekvő, vadvilágában gazdag Kenguru-szigeten, amelyen az elmúlt hetekben kétszer is heves bozóttüzek voltak. Hangsúlyozta, hogy Ausztrália nyitott, továbbra is látogatásra érdemes, csodálatos hely, ahova a turisták hozzák el családjukat és leljék kedvüket a nyaralásban.

Hangoztatta, nyilvánvaló, hogy a Kenguru-sziget egyharmadát elpusztították a lángok, de kétharmada sértetlen, nyitva áll és "üzemkész".

Morrison hozzátette, hogy nagyon fontos, hogy ezekben az időkben felpezsdüljön a helyi gazdaság.


Tombol a tűz

Az Ausztrália-szerte tomboló bozóttüzeknek újabb halálos áldozata van, a hatóságok megerősítették, hogy múlt pénteken közúti balesetben meghalt egy, az oltásban résztvevő tűzoltó. Immáron 26 halálos áldozata van az országos tűzvésznek.

Szerdán viharok és heves esőzések hoztak viszonylagos enyhülést Ausztrália keleti partvidékén. A hatóságok ugyanakkor attól tartanak, hogy a hosszú hetek magas hőmérsékletei miatt kiszáradt növényzetben a villámcsapások újabb tüzeket okozhatnak.

Új-Dél-Wales államban 2300 tűzoltó küzd a lángokkal a 110 tűzfészeknél. Shane Fitzsimmons, az állam tűzoltóságának parancsnoka az mondta, a villámlásokban az a veszélyes, hogy a lángok nem feltétlenül a villám becsapódását követően terjednek el, a fákban és az aljnövényzetben a zsarátnok sokáig izzik és csak napok múlva kap erőre a száraz meleg körülmények között.

Az Ausztráliában szeptember óta tomboló bozóttüzek mintegy kétezer otthont pusztítottak el, komoly kár keletkezett az élővilágban, akár egymilliárd állat is elpusztulhatott, és sűrű füst borította be a nagyvárosokat.

Forrás: origo.hu

Kép: MTI/EPA/AAP/Dean Lewins

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).