Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Szeptember 06. 09:15, szerda | Helyi

Már a biztosítás sem biztos

Már a biztosítás sem biztos

Ezen is nagyon sokan spórolnak, ha nem egészségről vagy utazásról van szól.

Utóbbi két kategóriában a szerződések száma már elérte a koronavírus-járvány előtti csúcsévet, életbiztosítást, cascot és lakásbiztosítást viszont kevesebben kötnek, mint egy évvel ezelőtt, derül ki a Bank360 közleményéből.

Még a tavalyinál is rosszabb lett a szektor eredményessége az első félévben, és a nyári viharkárokról szóló beszámolók alapján gyengén sikerülhet a harmadik negyedév is, a Magyar Nemzeti Bank friss adatai legalábbis erről tanúskodnak. A piaci szereplők 19,3 milliárd forintnyi adózott eredmény értek el, ami alig kétharmada a tavalyinak.

Az életbiztosítási szerződések száma 33 ezerrel csökkent az előző évhez képest, a második negyedévben azonban már született néhány ezer új szerződés. Leginkább a vegyes életbiztosítások szűntek meg, emellett az egyszeri díjasok sem újították meg az ügyfelek a statisztika szerint. Az első félévben az sem hozott felfutást a piacon, hogy bizonyos esetekben az egyszeri díjas életbiztosításokra is kivetették a 13 szociális hozzájárulási adót; a másodi negyedévben 10 ezerrel csökkent az ilyen szerződések száma. Az életbiztosítási piac motorja továbbra is a személyijövedelemadó-kedvezménnyel támogatott életbiztosítás, amelyből idén 31 ezret kötöttek, így ma már több mint 465 ezer ügyfélnek van nyugdíjbiztosítása.

Mindebből arra lehet következtetni, hogy sokan visszavásárolták, vagy nem újíttatták meg kötvényeiket, esetleg szüneteltették vagy csökkentették a befizetéseket. Hermann Bernadett a Bank360.hu vezető pénzügyi elemzője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy egészségbiztosításra többet szántak az ügyfelek: fél év alatt 5,4 milliárd forintot költöttek el rá, ami 44 százalékkal több, mint tavaly.

Visszaestek a számok a vagyonbiztosításoknál is, valószínűleg azért, mert családok spórolni kezdtek a biztosításokon is. Az utasbiztosítások viszont nagyot mentek! Az idén, 8,9 milliárd forintnál is több folyt be fél év alatt, ami nem csak 39 százalékos növekedés tavaly óta, de a covid-válság előtti időkhöz képest is szép növekedés. 2019-hez képest is 33,4 százalékkal nőtt az idén az utasbiztosítási piac díjbevétele, áll a Bank360 közleményében.

A szakértők arra számítanak, hogy megnövekedhet az új, olcsóbb szerződést kereső, ezért biztosítót váltó ügyfelek száma. A várható akciók és kampányok hatására azok is lakásbiztosítást köthetnek, akik ezt eddig nem tették meg, de az extra felmondási lehetőséggel olyanok is élhetnek, akik ezt a pénzt megspórolva nem kötnek új szerződést.

A közlemény kitér arra is, hogy növekedtek a kárkifizetések, nem életbiztosítási ágon 169,5 milliárd forint volt a bruttó kárráfordítás. A mindig jelentős tételnek számító tűz- és egyéb vagyoni károk 17 százalékkal maradtak el a 2022-estől, de a nyári viharok még nem szerepelnek ebben a statisztikában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 09:08, kedd | Helyi

Beemelték a bencés templom huszártornyát, amit még ön sem látott

Helyére került a győri a győri Szent Ignác Bencés Templom huszártornya, amelyet csak a legidősebb győriek láthattak saját szemükkel, ők is pici gyerekként, mivel 1938-ban elbontották.

2024. Július 23. 08:13, kedd | Helyi

Ezért érdemes magyar dinnyét választani

Akár 160-180 tonna görögdinnyét is betakaríthatnak idén a hazai termelők.

2024. Július 23. 07:11, kedd | Helyi

Nyugat-Dunántúlon drágultak a leginkább a szántóföldek

Kétmillió forint fölé emelkedett a szántóföldek hektáronkénti átlagára tavaly: Közép- és Észak-Magyarországon csökkentek, a többi régióban emelkedtek az árak.

2024. Július 22. 09:13, hétfő | Helyi

Pontyokkal gazdagodtak megyei folyószakaszok

Összesen újabb 3900 kilogramm ponty került múlt héten a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségének kezelt vizeibe. A telepítések folytatódnak.