Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Július 30. 17:23, kedd | Sport

Már a második úszót zárták ki doppingvétség miatt Hosszú Katinka versenysorozatából

Már a második úszót zárták ki doppingvétség miatt Hosszú Katinka versenysorozatából

Egy hónapon belül a második úszót zárták ki doppingvétség miatt a mások mellett Hosszú Katinka által alapított International Swimming League profi versenysorozatból. A szervezet kezdettől fogva zéró toleranciát hirdet, amihez tartják is

Az ISL mág június 26-án vált meg a brazil Gabriel Santostól, aki tagja volt a 2017-es budapesti FINA vizes világbajnokságon a magyar váltó előtt a második helyen célba érő brazil csapatnak a férfi a 4x100 méteres gyorsúszás döntőjében. Santos a DC Trident csapatának lett volna a tagja, azonban a Nemzetközi Doppingellenes Csoport (WADA) pozitív A-próbája után, amelynek eredményét a brazil szövetség is megerősítette, azonnal mennie kellett az ISL-ből.

"Egyetlen doppingeset fölött sem fogunk szemet hunyni. Ez az eset csak megerősíti a kiállásunkat a tiltott szerek használatával szemben, számunkra soha nem lesz elfogadható ez a viselkedés" – jelentette ki akkor Andrea Di Nino, az ISL ügyvezető igazgatója.

A második eset egészen friss: hétfőn a Cali Condor csapata által a sorozatra benevezett ausztrál úszótól, Shayna Jacktől is megvált a szervezet.

A 20 éves ausztrál úszó körül egyébként egy nagyobb botrány is körvonalazódik, miután az Ausztrál Antidopping-csoport (ASADA) már június 26-án tudta és megküldte a pozitív eredményt az Ausztrál Úszószövetségnek (Swimming Australia, SA), ők azonban csak július 14-én, napokkal a kvangdzsui vizes világbajnokság előtt hozták azt nyilvánosságra. A 2017-ben Budapesten két ezüst- és két bronzérmet nyerő Jack ekkor hagyta el a vb-csapatot személyes okokra hivatkozva. Azt egyelőre sűrű homály fedi, hogy az SA miért várt ilyen sokat Jack kizárásával, illetve az eredmény nyilvánosságra hozásával. Az úszó szervezetében Ligandrol mutattak ki, és a július 28-i B-próba is pozitív lett.

Az eset azért is kínos az ausztrálok számára, mert ők tiltakoztak a leghangosabban a doppingvétség miatt korábban már eltiltott és jelenleg is vizsgálat alatt álló kínai sztár, Szun Jang vb-jelenléte ellen, miközben az ő portájuk előtt is van söprögetnivaló.

"Elkötelezettek vagyunk az ISL doppingmentes működésével kapcsolatban, és teljes mértékben támogatjuk a Liga erőfeszítéseit ebben az ügyben" – emelte ki a korábbi olimpiai bajnok amerikai úszó, Jason Lezak, a Cali Condors csapatának menedzsere.

Az ISL-t profi úszók hívták életre, élükön Hosszú Katinkával, hogy a FINA-val szemben elindítsanak egy pénzdíjas sorozatot. A Ligában városok csapatai vesznek részt 16-16 férfi és női úszóval, októbertől decemberig több helyszínen, majd év végén egy Las Vegas-i szuperdöntővel zárul a sorozat. Budapestet a Team Iron képviseli, a magyar fővárosban pedig október 26-27-én találkozik a mezőny.

Forrás: origo.hu

Kép: AFP/Manan Vatsyayana

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 07:51, szerda | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks jutott elsőként a döntőbe

A bajnokságban harmadik helyezett Paksi FC jutott elsőként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, miután kedden hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a vendég Kisvárdát.