Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Október 02. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már a multik is elfogadják az Erzsébet-utalványt

Már a multik is elfogadják az Erzsébet-utalványt

Bár kezdetben csak a hazai bolthálózatokban lehetett Erzsébet-utalvánnyal fizetni, lassan változott a helyzet, már a multik is meg tudnak egyezni a kibocsátóval.A kibocsátó Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány és a forgalmazó Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. - a béren kívüli juttatásként adható Erzsébet-utalvány kibocsátásában szerzett tapasztalataira támaszkodva - felkészült a szociális és gyermekvédelmi Erzsébet-utalvánnyal kapcsolatos feladatok ellátására' – közölte a NÜSZ a Világgazdasággal.

A települési önkormányzatok ugyanis már rendeletben írhatják elő, hogy a tízezer forintot elérő összegben folyósított rendszeres szociális segély esetében az ellátás összegéből ötezer forintot természetben, fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható Erzsébet-utalvány formájában fizetnek ki. A jegyző pedig annak a gyermeknek, fiatal felnőttnek, akinek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultsága fennáll, 5800 forint értékben természetbeni támogatást nyújthat fogyasztásra kész étel, ruházat, valamint tanszer vásárlására felhasználható Erzsébet-utalvány formájában.

Eddig több mint 1,8 millió munkavállaló választotta Magyarországon a béren kívüli juttatásként adható Erzsébet-utalványt, amellyel több mint 22 ezer elfogadóhelyen fizethetnek a felhasználók. 2012-ben a tervek szerint 90 milliárd forint értékben kerül forgalomba Erzsébet-utalvány, amelynek forgalmazásából származó eredmény kizárólag szociális üdültetési célokra, ezzel összefüggő szolgáltatásokra, és egyéb szociális programokra, azaz az Erzsébet-programra használható fel.

Szeptember 18-án megszületett a megállapodás a forgalmazó és a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. között, amely szerint a SPAR üzletei is Erzsébet-utalvány elfogadóhelyek lesznek. Hozzátették: a cafeteria típusú és a szociális étkezési típusú utalvánnyal október 15-től, a gyermekvédelmi típusú utalvánnyal november 15-től válik lehetővé az ország valamennyi Spar és Interspar áruházában az Erzsébet-utalvánnyal történő fizetés.

A Scotwork tárgyalásikészség-fejlesztő cég szakértői a tárgyalási folyamatok szempontjából elemezték a történteket. Leszögezték: sokáig csak a hazai kézben lévő bolthálózatok kapták meg az elfogadóhely státuszt és a munkáltatók is szívesen választották ezt a béren kívüli juttatást, mivel a versenytársakhoz képest kedvezőbb kondícióval lehetett hozzájutni.

Úgy tudják, a multinacionális vállalatokkal folyamatosan tárgyalt a NÜSZ, de nem sok eredménnyel. Ugyanis korábban csak a Tescónak sikerült elérni, hogy nagyobb egységei elfogadóhelyek legyenek. Szerintük a NÜSZ hozzáállása megváltozott, valószínűleg azért, mert az EU jelenleg is vizsgálja az Erzsébet-utalvány rendszerét versenyjogi szemponttól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk