Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. Január 08. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már az ősmadarak is figyeltek étrendjükre

Már az ősmadarak is figyeltek étrendjükre

Darwin pintyei klasszikus példái az evolúciós adaptációnak, mivel csőrük eltérő formában jelent meg, valamint arányuk és alakjuk is igen eltérő volt, ami az ökológia változatosságára utal - írja a eurekalert.org. Míg a ma élő madarak a csőrüket használják étkezésre, addig ezen őseiknek foguk volt. Most egy új fosszília felfedezése is mutatja, hogy néhány madár speciális étrendhez alakított fogazattal rendelkezett.

A tanulmány keretében a Sulcavis geeorum nevű madárfaj fogsorát tanulmányozták, ami azt sugallja, hogy ezeknek az állatoknak a fogsora a kemény külső vázzal rendelkező zsákmányállatok elfogyasztására fejlődött ki. A kutatók szerint az új faj fogazatának megismerése jelentősen bővíti ismeretüket az ősmadarak fogazatát illetően, s amelyek az eddig ismeretlen ökológiai változatosságra hívják fel a figyelmet.

A most felfedezett fosszília, a Sulvacius geeorum a Enantiornithes nevű csoporthoz tartozott, s a korai krétai korszakban élt. Ez a csoport volt a mezozoikum korszakban a legnagyobb számban előforduló madárfaj. A Sulvacius pedig az első olyan felfedezett madárfaj, amelynek díszes fogazata volt.

Ez azért lehet, mert azoknak a dinoszauruszok, amelyekből a madarak kifejlődtek, jórészt ragadozó, különösen húsevésre specializálódott fogazatuk volt. Ez a madárcsoport a madarak között egyedülállónak számít abban tekintetben, hogy fogazatuk minimális mértékben kopott meg, és emellett a fogazati minták sokféleségét mutatják. E madaraknak szilárd fogazatuk volt, amelynek segítségével elbírtak a keményebb táplálékkal is.

A felfedezés újdonságát mutatja, hogy korábban egyetlen madárfajnál sem figyeltek meg megmaradt bordákat, barázdákat és recézett széleket, nem beszélve a fogdíszítésekről. „Mialatt más madarak a fejlődés során elveszítették fogaikat, ezeknek a madaraknak meghatározott étkezésre specializálódott a fogazatuk. Azt még nem tudjuk, hogy ez a faj a számára oly sikeres krétai korszak után miért halt ki” – mondta Jingmai O’Connor a vizsgálat vezetője.

Címkék: Tudomány-kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.