Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 22. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már hetekkel korábban felismerhetők a hirtelen szívhalál jelei

Már hetekkel korábban felismerhetők a hirtelen szívhalál jelei

A közelgő hirtelen szívmegállás tünetei már egy hónappal bekövetkezte előtt felismerhetőek - állítja egy tanulmány, amelyről a Fox News számol be. A hirtelen szívmegállás elsősorban középkori férfiakat érint, s az érintettek csupán 9,5 százaléka éli túl.

A hirtelen szívmegállás túlélésére akkor van esély, hogyha a páciens azonnal cardiopulmonalis újraélesztést (CPR) kap és defibrillátor segítségével a szív normál ritmusa visszanyerhető. Mivel korábbi tanulmányok a hirtelen szívmegállást megelőző óra tüneteire koncentráltak, az új kutatás arra volt kíváncsi, hogy azok már akár hetekkel a bekövetkezte előtt felismerhetőek-e.

A vizsgálat keretében 567, hirtelen szívmegállást szenvedő páciens adatait gyűjtötték össze, megkérdezték családtagjaikat, hogy az azt megelőző hetekben milyen tüneteik voltak. Azt találták, hogy 53 százalékuknak volt mellkasi fájdalmuk, légszomjuk, szapora szívverésük, emellett néhányuk szédült is.

A tünetek 80 százaléka a hirtelen szívmegállást megelőző 4 héttel korábban jelentkezett, s bár a legtöbb páciensnek koszorúér-betegsége volt, csak mintegy felüket kezelték a problémával.

Tehát ha a fenti tüneteket tapasztalja, ne késlekedjen, azonnal forduljon orvoshoz, mielőtt még késő lenne!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk