Városlista
2021. január 17, vasárnap - Antal

Hírek

2018. Április 24. 11:00, kedd | Belföld

Már itt van az allergiaszezon és tombol

Már itt van az allergiaszezon és tombol

Az elmúlt évben alig volt 1-2 hét, amikor semmilyen pollen nem volt a levegőben, és a globális felmelegedés miatt néhány év múlva még súlyosabb lehet a helyzet.

– ezt mondta az Origónak Nékám Kristóf, allergológus, klinikai immunológus, belgyógyász.

A magyar emberek csaknem húsz százaléka allergiás, jóval többen szenvednek ebben a betegségben, mint 20-30 évvel ezelőtt. Ennek szociális, társadalmi és ökológiai okai vannak.

Április elején mennyire komoly az allergiaszezon? Vagy még csak az elején járunk?

Ezekben a napokban a nyírfa a vezető allergén, és általában a fapollen-szezon heteiben járunk. Ez körülbelül még 2-3 hétig tart, azután elkezdődik a fűpollen-szezon. De sajnos azt kell mondjam, hogy az allergiaszezon szinte már az egész évben megfigyelhető. Ha a magyar adatok mellett az osztrák pollenjelentéseket is nézzük, észrevehetjük, hogy az elmúlt egy évben alig volt egy-két hét, amikor semmilyen pollen nem volt a levegőben. Talán decemberben és januárban volt egy rövid időszak, amikor csupán kültéri gombákat mutattak ki a műszerek. Ma már a globális felmelegedés miatt egyre inkább kitolódik a pollenszezon, és nagyon hamar el is kezdődik. Az idén január végén már bőven voltak pollenek a levegőben. Évekkel ezelőtt február előtt nem volt ez jellemző. Ráadásul a mogyoróvirágzás az első komoly allergiát okozó pollen, erős tüneteket is okozhat.

A globális felmelegedés miatt előfordulhat az, hogy újabb növények, gyomok jelenhetnek meg Magyarországon, amelyek nem őshonosak itt?

Igen, ez pontosan így van. A klíma kivédhetetlenül változik, és 20-30 év múlva ez a pollenek szempontjából egyre rosszabb lesz.
Körülbelül 15-20 évvel ezelőtt kiszámolták a tudósok, hogy ha ilyen iramban erősödik a globális felmelegedés, akkor a déli gyomnövények minden évben több kilométerrel északabbra terjeszkednek.
Ez pedig újabb pollenterhelést jelent – új allergiás betegek jelenhetnek meg, vagy a már allergiás betegek tünetei súlyosbodhatnak.

Az évben mely időszak a legveszélyesebb a pollenallergiások számára?

Erre a kérdésre általában legtöbben azt mondják, hogy a parlagfű okozza a legsúlyosabb tüneteket, de ez nem feltétlenül van így. A fűpollen szezon – amely nemsokára elkezdődik – az egyik legveszélyesebb időszak az allergiások számára. Erről kevesebbet lehet hallani, pedig az erre érzékenyeknél ilyekor már jelentkezhetnek tünetek. Aztán amikor júliusban, augusztusban virágzik a parlagfű, amely valóban az egyik legerősebb allergén növény, még agresszívebb reakciókat okoz az emberi szervezetben.

A fűpollen szezonja meddig tarthat?

Sajnos ez az egyik leghosszabb ideig húzódó időszak. Április végétől akár nyár közepéig is tarthat, hiszen különböző fűkultúrák nőnek Magyarországon, így a pollenjeik is lényegében folyamatosan jelen vannak a levegőben. Az allergiásoknak a fűnyírás idején a legagresszívebbek a tüneteik. A fűpollen szezon egészen addig tart, amíg a fűszálak el nem száradnak.

Létezik-e bármilyen kimutatás, hogy az emberek hány százaléka allergiás Magyarországon?

Nincsenek adatok az egész országra vonatkozóan, de becslések szerint – ha az enyhébb és a súlyosabb allergiás betegeket is belevesszük -, körülbelül az emberek 18-20%-a szenved valamilyen pollenallergiában – beleértve a felnőtteket és a gyerekeket is.

Én úgy emlékszem – és cáfolja meg, ha nem igaz -, hogy az én gyerekkoromban nem volt ennyi allergiás...

Ez valóban így van – rendszeresen voltak iskolai felmérések, és sokkal kevesebb allergiás gyereket szűrtek ki.

Az interjú további része az Origon.

Forrás: origo.hu

Kép: MTI/Rosta Tibor; Talán Csaba

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 16. 13:56, szombat | Belföld

Újabb idősotthonokban folytatódik a védőoltások beadása

Az oltási tervnek megfelelően ezen a hétvégén is folytatódik a koronavírus elleni védőoltások beadása az idősotthonokban - tájékoztatta a Koronavírus Sajtóközpont szombaton az MTI-t.

2021. Január 16. 12:01, szombat | Belföld

Országot járva törtek be számtalan helyre

A Békés megyei rendőrök pénteken Budapesten elfogtak két férfit, aki a gyanú szerint országszerte több lakásba tört be - közölték szombaton a police.hu oldalon.

2021. Január 16. 09:47, szombat | Belföld

Szó szerint piacra dobták a kábítószert

A nyomozók a kutatás során több mint 12 millió forint értékű drogot foglaltak le.

2021. Január 16. 09:45, szombat | Belföld

Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét

Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét, amelynek országos nyitó istentiszteletét a budapesti Szent István-bazilikában tartják - közölte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) az MTI-vel.