Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Január 10. 14:00, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Már lehet jelentkezni marsi telepesnek

Már lehet jelentkezni marsi telepesnek

A Mars One szervezet közzétette az alapvető követelmények listáját leendő asztronautái kiválasztásához.

A holland nonprofit Mars One szervezet – mely abban reménykedik, hogy 2023-ban elsőként lép a Mars felszínére – publikálta alapvető követelményeit az asztronauták számára, mely előkészíti az év későbbi szakaszán induló televíziós, globális kiválasztási procedúrát.
A Mars One nem a kutatókra vagy korábbi vadászpilótákra fókuszál. Bárki, aki betöltötte 18. életévét jelentkezhet úttörőek. A legfontosabb kritérium a csapat szerint az intelligencia, a jó mentális és fizikai állapot, valamint a projekt iránti elkötelezettség, mivel az asztronauták a kilövés előtt nyolcévi kiképzésen esnek át.

Norbert Kraft, a szervezet igazgatója és korábbi NASA-kutató elmondta, már nem a bátorság és a szuperszonikus repülőgépen eltöltött órák számítanak leginkább. „Most már az érdekel minket, mennyire dolgoznak jól és működnekk együtt az asztronauták a Földtől a Marsig tartó hosszú út, és az előttük álló kihívások során.”

A Mars One egy sor robotikai teherszállító missziót tervez 2016 és 2021 között, melyek lakható marsi bázist építenek fel a négy első telepes 2023-as érkezésére. A többi úttörő kétévente követi őket. Egyelőre nincs tervük a pionírok hazahozatalára.

A szervezet ambiciózus tervei nagy részét globális tévés reality révén finanszírozza. A műsor nyomon követi a kolonizációs erőfeszítéseket az asztronauták kiválasztásától az első marsi évekig. A magáncégből tavaly nonprofit vállalkozássá vált Mars One már számos jelentkezést kapott a leendő űrhajósoktól.

„Már jóval a szelekciós program indítása előtt több mint ezer emailt kaptunk a Marsra vágyó emberektől” – mondja Suzanne Flinkenflögel, a szervezet kommunikációs vezetője. „Keményen dolgozunk, hogy a programot mielőbb elindíthassuk, és utat nyissunk mindenkinek, aki valami maradandót szeretne alkotni életében."

A kiválasztottakat a Mars One alkalmazza majd a földi kiképzés során, és a Vörös Bolygón eltöltendő idő alatt. A szelekcióról bővebben a szervezet oldalán lehet tájékozódni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 09:11, hétfő | Helyi

Pannonhalmi polgármester: Szerintem nincs kapcsolat a két szoborrongálás között

Az utóbbi időben egymást érik a szoborrongálások a környéken. Közös metszet: Radnóti.

2024. Május 06. 08:16, hétfő | Helyi

Meghosszabbították a Virágos Magyarország verseny jelentkezési határidejét

Meghosszabbították a Virágos Magyarország verseny jelentkezési határidejét: a helyi közösségek május 20-ig pályázhatnak.

2024. Május 06. 07:14, hétfő | Helyi

Szén-monoxidot lélegzett be egy lakó a győri Eőrsy Péter utcában

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő április 27-én délelőtt egy társasház harmadik emeleti lakásában a győri Eőrsy Péter utcában.

2024. Május 05. 09:14, vasárnap | Helyi

Figyelem! Könyvpályázat pályakezdő költőknek

A VII. kerület, Erzsébet Város Önkormányzata által kiírt pályázatra olyan magyar nyelven alkotó költők jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek kötettel.