Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Március 14. 14:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Már százezren igényelték az ingyenes munkajogi tanácsadást

Már százezren igényelték az ingyenes munkajogi tanácsadást

Tavaly január óta mintegy százezren éltek az ingyenes Jogpont adta munkaügyi tanácsadás lehetőségével, amely a jogszerű foglalkoztatást segíti Magyarországon

- közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Bodó Sándort, a tárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárát idézve vasárnap az MTI-vel.

A közlemény szerint a jogpontok hálózata havi mintegy tízezer megkeresést kap, az utóbbi időszakban egyre többeknek segít.

A projekttel olyan országos egyeztetési, békéltetési, közvetítői, tanácsadási és döntőbírói szolgáltatási hálózat jön létre, amely a kollektív szintű munkaügyi jogviták rendezésében és megelőzésében is közreműködik. Az ügyfelek az eddigi jogesetek 60 százalékában munkajogi, 20 százalékában társadalombiztosítási, 15 százalékában vállalkozási és cégjogi kérdéssel, 5 százalékában adójoggal kapcsolatban fordultak a munkavállalói és munkáltatói érdekképviseleti szervezetek által működtetett jogsegélyszolgálathoz - ismertették.

Hozzátették: a statisztikák szerint az esetek döntő többségében személyre szabott vagy tájékoztató jellegű tanácsadást igényeltek.

A jogsegély lehetőségével leggyakrabban a 30-40 év közöttiek élnek, és a középfokú végzettséggel rendelkezők a legaktívabbak. A legtöbbször a munkaviszony megszűnésével, létesítésével, társadalombiztosítási jogosultsággal vagy munkaszerződéssel kapcsolatos szabályokkal, kötelezettségekkel összefüggő esetekben fordulnak a Jogpont hálózathoz - írták.

Tudatták azt is: 2021 márciusáig 63 vitarendezési kérelmet nyújtottak be, ezek fele szakszervezettől vagy szakszervezeti szövetségtől, 43 százaléka munkáltatótól vagy munkáltatói érdekképviselettől érkezett. 57 esetben tanácsadást igényeltek a kérelmezők, etikai bizottság bevonására eddig nem volt szükség.

A 2021 végéig tartó, "Jogszerű foglalkoztatást célzó szolgáltatásnyújtás támogatása" nevű projekttel kapcsolatos további információk és elérhetőségek a www.jogpontok.hu honlapon találhatók - olvasható a közleményben.

Címkék: jog, jogpontok, tanácsadás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.