Városlista
2021. január 20, szerda - Sebestyén

Hírek

2017. Augusztus 06. 08:53, vasárnap | Belföld
Forrás: hirado.hu/M1

Már támad a parlagfű

Már támad a parlagfű

Többfelé elérte a közepes szintet a pollenkoncentráció, és ez nagyon rossz hír az allergiásoknak, mert ilyenkor már érezhetik a tüneteket. Az elsőfokú figyelmeztetést is elrendelték már.

A parlagfű tömeges virágzása általában augusztus 10-én indul meg, és jellemző, hogy miközben minden növény szenved a nyári hőség és szárazság miatt, a parlagfű nem égett ki, hanem egyre nagyobbra nő az utak mentén és a földeken.

Már megkezdődött a parlagfű szezonja, egyre több helyen találkozhatunk a növénnyel – mondta Juhászné Halász Judit, a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elnöke az M1 Ma este című műsorában. Hozzátette: ahol kisebb mennyiségben jelenik meg a növény, egyszerű gyomtalanítással kiirthatják a növényt, a nagyobb területeken azonban több munkafolyamatra lenne szükség.

Ezeken a kaszálás lehet a leghatékonyabb. Ilyenkor fontos azonban fontos a rendszeresség, a nyár folyamán többször el kell végezni. Kis állapotban, virágzó formában ugyanis újra ki fog nőni a növény – mondta Juhászné Halász Judit.

Július végén megkezdődött a pollenszezon

A lakosság mintegy húsz százaléka szenved ilyenkor az allergia miatt. Szakemberek arra számítanak, hogy a következő napokban nőni fog a pollenkoncentráció. Magyar Donát, az Országos Közegészségügyi Központ aerobiológusa elmondta, egyelőre az első fokú figyelmeztetésnél tartunk, ilyenkor azok érzik a tüneteket, akik érzékenyebbek a parlagfűre. A későbbi pollenszezonban már azok is tapasztalni fogják a tüneteket, akik ilyen szempontból kevésbé érzékenyek.

Milliós bírságot is kiszabhatnak

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal július eleje óta ellenőrzi a parlagfüves területeket. A növény kiirtásáról az ingatlanok és a telkek tulajdonosainak kell gondoskodniuk. Azok, akik nem gondoskodnak a parlagfű eltüntetéséről, akár milliós bírságra is számíthatnak.

Bárki online bejelentést tehet

Jordán László, a Nébih növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese elmondta, növényvédelmi bírság kiszabására kerülhet sor, aminek legalacsonyabb összege 15 ezer forint, a legmagasabb pedig ötmillió forint. A bírság mértéke attól függ, hogy mekkora a parlagfűvel konkrétan szennyezett terület nagysága, illetve az hol helyezkedik el. Belterületen magasabbak a bírság értékek, külterületen relatíve valamivel alacsonyabbak.

Várhatóan emelkedni fog a hétvégén a parlagfű koncentrációja

Az Országos Közegészségügyi Intézet adatai szerint a hétvégén a parlagfű koncentrációja várhatóan országszerte emelkedni fog, jellemzően eléri a tüneteket okozó közepes szintet, sőt egyre többfelé – elsősorban az Alföldön és a Dunántúl déli részén már magas is lehet. A csalánfélék pollenkoncentrációja továbbra is a közepes-magas tartományban alakul.

A tavalyi évben több mint százmillió forint bírságot szabott ki a Nébih

A Nébihnek tavaly négyezer hektáron kellett intézkednie, és több mint 116 millió forint bírságot szabtak ki. Július eleje óta működik az online bejelentő rendszer: ezzel interneten vagy okostelefonon bárki jelezheti, ha fertőzött területet talál.

Napjainkban Magyarország egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött területeinek, a lakosság mintegy 20 százaléka szenved az allergia miatt.

Címkék: allergia, gyom, parlagfű, pollen

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 20. 16:01, szerda | Belföld

Három hét múlva fizetik a 13. havi nyugdíj első részletét

Három hét múlva, február 12-től kapják meg a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj első részletét - jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

2021. Január 20. 13:01, szerda | Belföld

Már 1 millió 755 ezren regisztráltak az oltásra

Már 1 millió 755 ezren regisztráltak a koronavírus elleni oltásra interneten és postai úton - közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán.

2021. Január 20. 11:00, szerda | Belföld

Európai Bizottság: nyárig be kell oltani a felnőtt lakosság 70 százalékát

Az Európai Unió tagállamainak fel kell gyorsítaniuk a koronavírus elleni oltást, a járvány visszaszorítása érdekében márciusig a 80 év felettiek,

2021. Január 20. 09:57, szerda | Belföld

Óriási kannabiszültetvényt számoltak fel a rendőrök Remeteszőlősön

Csaknem ezer tőből álló kannabiszültetvényt számoltak fel hétfő kora reggel egy remeteszőlősi ház pincéjében - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.